Globalno zatopljenje bi moglo onemogućiti Olimpijske igre?

Globalno zatopljenje bi moglo onemogućiti Olimpijske igre?

Naučnici tvrde kako bi zbog globalnog zatopljenja u većini velikih svjetskih gradova do 2085. moglo postati prevruće za održavanje Olimpijskih igara.

Skupina stručnjaka zaključila je kako bi za 70 godina, ne računajući zapadnu Europu, samo osam velikih gradova na sjevernoj polutki moglo organizirati ljetne Igre po sadašnjim kriterijima. “Klimatske promjene mogle bi onemogućiti održavanje ljetnih Olimpijskih igara po sadašnjim pravilima”, rekao je Kirk Smith sa univeriteta u Berkeleyju.

Smith i njegove kolege do tog su zaključka došli analizirajući termalna zračenja, temperaturu, vlažnost i snagu vjetra na lokacijama na kojima bi se mogle organizirati Igre. Potom su koristeći se klimatskim modelima predvidjeli temprature u gradovima na sjevernoj polutki s više od 600 tisuća stanovnika, što je jedan od uvjeta za dodjelu domaćinstva OI, a zatim izračunali u kojem od tih gradova postoji više od 10 posto izgleda za otkazivanje maratonske utrke zbog prevelike vrućine.

Pošto je maratonska utrka iznimno ovisna o vremenskim uvjetima, kriterij od “10 posto mogućnosti otkaza” također je jedan od uvjeta koji se gleda pri određivanju domaćinstva Igara. Naučnici su zaključili su da će samo osam od analizirana 543 grada ispunjavati te kriterije u budućnosti. “Rezultati pokazuju da Pariz, Madrid, Rim, Budimpešta, sve gradovi koji su se kandidirali ili se kandidraju za Igre 2020. i 2024., ne bi mogli biti izabrani kao domaćini 2085. godine”, rekao je Smith.

“Tokio, grad izabran za domaćina 2020. godine, također ne bi uspio u kandidaturi jer se zbog vrućine ne bi mogla zajamčiti sigurnost sportašima”, dodao je. U zapadnoj Europi postoji 25 gradova koji bi mogli za sedam vijekova organizirati ljetne Olimpijske igre, ali izvan nje na sjevernoj polutki ih je još samo osam – Sankt Peterburg, Riga, Biškek, Ulan Bator, San Francisco te Calgary i Vancouver, dva kanadska grada koji su bili domaćini zimskih Igara. Osim što bi moglo utjecati na budućnost Olimpijskih igara, ova studija američkih naučnika objavljena u Lancetu, ukazuje i na to koliki bi utjecaj globalno zatopljenje moglo imati na društvo u cjelini.

Na temu energetska efikasnost u zgradarstvu

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply