Građani Europske unije žele obavezni cilj štednje energije

Građani Europske unije žele obavezni cilj štednje energije

Prema istraživanju Europskog Parlamenta, građani Europske unije žele obvezne mjere za smanjenje energetskih računa, integrisane energetske mreže širom EU i postavaljanje obaveznog cilja uštede 20 posto energije do 2020. Ankete, koje su provedene u februaru, uključuju oko 27 hiljada intervjua u svim članicama EU. Na postavljeno pitanje o 20-postotnom smanjenju potrošnje energije, 80 posto ispitanika se složilo da taj

Prema istraživanju Europskog Parlamenta, građani Europske unije žele obvezne mjere za smanjenje energetskih računa, integrisane energetske mreže širom EU i postavaljanje obaveznog cilja uštede 20 posto energije do 2020.

Ankete, koje su provedene u februaru, uključuju oko 27 hiljada intervjua u svim članicama EU. Na postavljeno pitanje o 20-postotnom smanjenju potrošnje energije, 80 posto ispitanika se složilo da taj cilj treba biti obvezan, s tim da je 33 posto od ispitanika odgovorilo “Da, svakako” i 48 posto “Da, vjerojatno”.

Trenutno postoji 27 nacionalnih energetskih mreža u EU. Većina građana vjeruje da bi došlo do smanjenja troškova energije ako bi se sve mreže integrisale u jedinstvenu europsku energetsku mrežu.

U novembru prošle godine, Europski parlament pozvao je europske Energetske zajednice  da se ujedine kako bi zajednički radili na uspostavljanju jedinstvene energetske mreže Evropske unije.

čekaju se subvencije, porezne olakšice Građani jako žele smanjiti svoju potrošnju energije u kućanstvima, ali manje žele ulagati u izolaciju kuća ili eko-friendly automobile jer ove mjere nisu subvencionirane.

Dvije petine ispitanika očekuje smanjenje poreza kao prelomni razlog za štednju energije, a više od jedne trećine podržavaju konkurenciju među dobavljačima energije. Oni su također rekli da bi željeli primati jednostavnije i jasnije račune za energiju, jer su uvjereni će im to pomoći da prate potrošnju.

Gotovo polovica ispitanika žele biti u mogućnosti mjeriti dnevnu potrošnju energije pomoću “˜pametnih”™ mjerača. Italija i Å vedska, gdje su pametni sistemi mjerenja već u upotrebi, su prvi na listi zemalja.

Na temu energetska efikasnost u zgradarstvu