Gradi se prva pasivna kuća na Kovačima

Gradi se prva pasivna kuća na Kovačima

“Naša pasivna kuća” projekt je koji će realizirati Općina Stari Grad u saradnji s Agencijom za arhitekturu i dizajn “Archigreen” iz Sarajeva. Ovo će biti prvi pasivni objekat u Bosni i Hercegovini izgrađen u saradnji državnih institucija i izvođača pasivnih kuća. Ovakve kuće svojom vrhunskom toplotnom izolacijom i korištenjem energije iz obnovljivih izvora smanjuju potrošnju energije i do 10

“Naša pasivna kuća” projekt je koji će realizirati Općina Stari Grad u saradnji s Agencijom za arhitekturu i dizajn “Archigreen” iz Sarajeva.

Ovo će biti prvi pasivni objekat u Bosni i Hercegovini izgrađen u saradnji državnih institucija i izvođača pasivnih kuća.

Ovakve kuće svojom vrhunskom toplotnom izolacijom i korištenjem energije iz obnovljivih izvora smanjuju potrošnju energije i do 10 puta, a istovremeno osiguravaju maksimalnu udobnost.

Kako su kazali iz Općine Stari Grad, po završetku gradnje pasivna kuća će određeni period biti ogledni primjer u korištenju izvođača, a u njoj će biti organizirani događaji i sadržaji vezani za energetski efikasnu gradnju.

– Tokom “Otvorenih vrata pasivne kuće” korisnicima će biti omogućen boravak i uvid u potrošnju ovog objekta. Općina Stari Grad učestvovat će u projektu tako što će osigurati adekvatnu parcelu za izgradnju, a kuću će graditi firma “Promo” s kooperantima – naveli su iz Općine.

Za izgradnju pasivne kuće Općina je odabrala lokaciju na Kovačima.

– S obzirom na to da ustupamo lokaciju i izdajemo dozvole na svoje ime, kuća će ostati u našem vlasništvu. Nakon što nadležni iz Zavoda za planiranje utvrde da se na toj lokaciji može graditi kuća, u skladu s Regulacionim planom Kovači bit će izdata potrebna dokumentacije, nakon čega će početi gradnja – saopćili su iz Općine.

Ljeti 26, a zimi 20 stepeni

Pasivna kuća je niskoenergetski objekt koji osobinama ugrađenog materijala i načinom izbora grijanja i hlađenja pruža ugodan unutrašnji prostor i udoban boravak tokom cijele godine.

– Zimi je prosječna temperatura 20 stepeni, a ljeti 26, a sve uz veoma malu potrošnju energije. Ukupna površina kuće je oko 103 kvadrata – kazali su iz Sektora za lokalni razvoj Općine Stari Grad, koji je zadužen za realizaciju projekta.

Na temu energetska efikasnost u zgradarstvu