Gradi se prva solarna elektrana u Srbiji

Gradi se prva solarna elektrana u Srbiji

Kamen temeljac za izgradnju prve solarne elektrane u Srbiji, ukupne snage pet megavata (MW) i vrijednosti 15 miliona eura, položen je danas na Zlatiboru. Početak izgradnje ove elektrane koju će pokretati energija Sunca, simbolično su ozvaničili generalni direktori “Dunav osiguranja” i Elektroprivrede Srbije (EPS) Milenka Jezdimirović i Dragomir Marković, kao i predsednik opštine Cajetina Milan Stamatović. Solarna elektrana

Kamen temeljac za izgradnju prve solarne elektrane u Srbiji, ukupne snage pet megavata (MW) i vrijednosti 15 miliona eura, položen je danas na Zlatiboru.

Početak izgradnje ove elektrane koju će pokretati energija Sunca, simbolično su ozvaničili generalni direktori “Dunav osiguranja” i Elektroprivrede Srbije (EPS) Milenka Jezdimirović i Dragomir Marković, kao i predsednik opštine Cajetina Milan Stamatović.

Solarna elektrana će biti izgrađena na šest kilometara od centra Zlatibora na putu prema Crnoj Gori, na brdu Smiljanića Kosa. Elektranu će zajednički graditi kompanija “Dunav osiguranje” i EPS, završetak prve faze od jednog MW očekuje se na proljeće 2012., a čitav projekat trebalo bi da bude gotov u narednih nekoliko godina.

Kompanija “Dunav osiguranje” koja je glavni investitor prve solarne elektrane, uložit će milion eura u prvu fazu izgradnje tog postrojenja, koinvestitor je EPS, a lokaciju i sve neophodne dozvole dala je opština Cajetina.

Direktor Marković je rekao da je upotreba obnovljivih izvora energije jedan od najvažnijih prioriteta EPS. Prema Markoviću, EPS mora da mjenja proizvodnu strukturu koja je trenutno zasnovana na uglju, a šansa za to je u hidropotencijalu i obnovljivim izvorima energije.

“Ovo je jedan od prvih projekata, spremamo druge velike u oblasti malih hidroelektrana, gdje su obezbjeđena sredstva od 45 miliona eura Evropske banke za obnovu i razvoj. Na jesen očekujemo početak radova na prvom vjetroparku EPS u okolini Kostolca”, kazao je Marković.

Marković je dodao da je u planu realizacija projekata za velike hidroelektrane na Velikoj Moravi, Ibru, Drini i Dunavu. Direktorica Jezdimirović je rekla da je prva solarna elektrana, pionirski poduhvat u kome su angažovani domaći resursi, znanje i infrastruktura.

Jezdimirović je rekla da je “Dunav osiguranje” prepoznala pravu priliku da na nov način investira svoj kapital uz strateškog osiguranika EPS i uloži prikupljene premije od osiguranja. Ovakav vid ulaganja, prema Jezdimirović, obezbjedit će prihode budžetu, unaprijediti privredni razvoj, otvoriti nova radna mjesta i uticati na zaštitu prirode i životne sredine u Srbiji.

Predsednik opštine Stamatović je rekao da je Zlatibor pogodan za izgradnju solarnih elektrana, jer tokom godine ima 250 sunčanih dana.

Na temu energetska efikasnost u zgradarstvu