Gradnja energetski efikasnih škola za budućnost

Gradnja energetski efikasnih škola za budućnost

Škola budućnosti je projekt koji je finansiran od strane EU, te daje inovativna rješenja koja će omogućiti novu generaciju visoko efikasnih školskih zgrada.

Ovaj projekt je usmjeren na kreiranje, demonstraciju i publikaciju mogućnosti izrade visoko efikasnih škola. Sa četri reprezentativne škole širom Evrope u drugačijim klimama (u Danskoj, Njemačkoj, Italiji i Norveškoj), projekt pokazuje kako škole mogu biti izuzetno energetski efikasne i obezbjediti visoku kvalitetu enterijera, a da pri tome to bude ekonomski izvodljivo.

Renoviranjem postojećih školskih objekata i njihovih sistema, integrisanjem rješenja obnovljive energije i kreiranjem naprednih sistema upravljanja, projekt ima za cilj da pokaže da ukupnu potrošnju energije možemo smanjiti za 3 puta.
Osim toga, 75% smanjenja u potrošnji energije koja se koristi za grijanje može se postići uz ulaganje od manje od 100 € po kvadratnom metru, prema projektu.

Takođe ovo kreira veću osvještenost o energetskoj efikasnosti u školama, što će pomoći razvoju inovativnih mjera poboljšanja i poboljšati školski doživljaj budućih generacija učenika.
soflogo

Škola budućnosti također pokazuje kako obnova objekta, može poboljšati kvalitetu unutarnjeg ambijenta kroz poboljšanje zraka, dnevnog osvjetljenja, akustike i toplinske udobnosti za učenike i osoblje.

Uspješno uvođenje nulte emisije zgrada je cilj mnogih politika energetske efikasnosti na putu ka 2020. godini, širom Evrope. Ovaj projekt doprinosi ovoj ambiciju demonstrirajući troškovno efikasne mjere i dajući mogućnost drugima da kopiraju učinjeno.

Osim toga, projekat očekuje širenje velikih razmjera koncepta energetski efikasnih škola prije 2020, inspirisanih sa ova četri pilot projekta i dostupnim upustvima i detaljima projekta.

Projekat takođe cilja na širenje svjesti o energetskoj efikasnosti pomoću učenika koji će svoje steknuto znanje i osvještenost prenijeti na svoje porodice. Takođe, projekat cilja na poboljšanje pogleda na inovativne koncepte za uštedu energije među radnicima u školama.

Pored toga, objavljena su četri različita upustva za enetrijersko poboljšanje kvalitete u školama, te rješenja za postojuće nulte emisije ili višak energije u školama.

20160211-1

Projekat je kreirao internet bazu zgrada u Njemačkoj, Danskoj, Italiji i Norveškoj, te jednostavni kalkulator energetske performanse za korištenje u školskim lekcijama i tri seta edukativnog materijala za učenike, učitelje i tehničko osoblje.

Škola budućnosti je i veliki kontributor za EU BUILD UP portal,tj. Evropski informativni portal za energetsku efikasnost u zgradama.

Na temu energetska efikasnost u zgradarstvu

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply