Gradovi u kojima prevoz plaćate plastičnim flašama

Gradovi u kojima prevoz plaćate plastičnim flašama

Zvuči odlično, zar ne? Plastične flaše mijenjaju za kartu za prevoz. Možete li da pogodite koji grad je došao na ovakvu ideju?

Neki gradovi svoje građane nagrađuju kartama za javni prevoz ako u zamjenu donesu plastične flaše.

1. Peking ima posebne automate u metrou koji prihvataju plastične flaše kao metod plaćanja.

Foto: Pixabay

2. Kartu za autobus u nekim indonezijskim gradovima možete da platite plastičnim flašama. U Surabaji dobijate dva sata vožnje autobusom za recikliranje flaša.

Foto: Shutterstock

3. U Istanbulu stanovnici mogu da razmjenjuju plastični otpad za kredit na kartici metroa ili nekog drugog oblika javnog prevoza.

Foto: Pixabay

4. Sidnej takođe ima automate za recikliranje flaša, a nakon ubacivanja plastike zauzvrat izbacuje karte za autobus ili bioskop.

Foto: Pixabay

Iako mnogi upozoravaju da bi ovo moglo da dovede do povećanja kupovine pića u plastičnim flašama, takve opasnosti vjerovatno nema jer ljudi ionako kupuju sokove i vodu, pa bolje da se flaše recikliraju nego da završe u prirodi.

IZVOR: b92.net

Ova objava je dio projekta “Jačanje Održive i Ekološki Prihvatljive Poduzetničke Kulture Mladih u Kantonu Sarajevo” koji Udruženje – Centar za edukaciju i podizanje svijesti o potrebi povećanja energetske efikasnosti (Energis) implementira uz podršku Centra za razvoj i podršku (CRP) u okivru projekta GEAR – Green Economy for Advanced Region / GEAR – Zelena ekonomija za razvoj regiona, finansiranog od strane Evropske unije.

Sadržaj ovog dokumenta isključiva je odgovornost Energis-a i ni na koji način se ne može smatrati da odražava stavove Evropske unije i Centra za razvoj i podršku

Na temu energetska efikasnost u zgradarstvu