Grijanje na led? Ukopani ledeni rezervoar će vas zimi grijati a ljeti hladiti

Grijanje na led? Ukopani ledeni rezervoar će vas zimi grijati a ljeti hladiti

Iako na prvi pogled izgleda nemoguće, ovaj sistem koristi dobro poznati princip latentne toplote.

Na konferenciji Energetska efikasnost u zgradarstvu koju je organizovala AHK, Bojan Grujički iz Viessmanna predstavio je, između ostalog, i inovativan sistem za grijanje pomoću leda. Ovaj koncept zasnovan je na iskorištavanju energije sunca i geotermalne energije kroz ukopan ledeni rezervoar ispunjen vodom u kojem se temperatura spušta sve dok se ne iskoristi energija kristalizacije i u rezervoaru ne stvori led.
grejanje-na-led-1-630x368
Ledeni rezervoar ukopan je u zemlju na dubini od oko pola metra gdje vlada konstantna temperatura. Tajna čitavog sistema je upravo u načinu iskorištavanja ledenog rezervoara budući da se iz njega izvlači toplota ne samo dok se voda potpuno ohladi, već dok ne dođe do njenog smrzavanja, odnosno kristalizacije, čime se do maksimuma iskorištava energija skladištena u njemu. Naime, za obrnuti proces otapanja leda potrebno je utrošiti jednaku količinu energije koliko i za dizanje njene temperature u rasponu od 0 do 80 stepeni celzijusovih.
grejanje-na-led-2-630x473
Iz ledenog rezervora izvlači se toplota kojom se pomoću toplotne pumpe osigurava grijanje rezervoara tople vode koja se može koristiti i za potrošnu toplu vodu i za grijanje kuće. Za jednu tipičnu porodičnu kuću dovoljan je sistem s ledenim rezervoarom od 12 kubika kombinovan sa toplotnom pumpom i solarnim kolektorskim sistemom ukupne snage od 7,5 kW koji pokriva potrebe grijanja i potrošne tople vode.

Na temu energetska efikasnost u zgradarstvu

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply