HE Vranduk: Strabag nudi nagodbu, EP BiH pregovara sa Euro-asfaltom

HE Vranduk: Strabag nudi nagodbu, EP BiH pregovara sa Euro-asfaltom

Strabag traži 5 miliona KM više od EP BiH za izgradnju HE Vranduk.

Radovi na izgradnji hidroelektrane Vranduk su prekinuti, ali kompanije koje su potpisale ugovore, Elektroprivreda BiH, s jedne strane, i austrijski Strabag te Končar Inženjering za energetiku i prijevoz, sa druge strane, traže način kako nastaviti dalje s izgradnjom ovoga velikog projekta.

Iako je austrijski Strabag najavio definitivni prekid ugovora s Elektroprivredom BiH, što znači da ovaj izvođač ne bi nastavio na izgradnji prve poslijeratne hidroelektrane u sistemu EP BiH i prve na rijeci Bosni, to nije posve tačno, piše Večernji list.

Naime, ovaj list doznaje kako je upravo austrijska kompanija razgovarala sa čelnicima Elektroprivrede k BiH oko mogućnosti postizanja nagodbe. U javnosti su do sada poprilično maglovito objašnjavani razlozi razlaza izmedu EP BiH i austrijske graditeljske kompanije, no oni se doslovno svode na različitu stvarnu cijenu koštanja radova.

Naime, Strabag, koji kao po pravilu angažira podizvođače za izvođenje radova, je nakon idejnoga projekta Elektroprivredi BiH dostavio konačnu ponudu od one s javnog natječaja, na što iz ove kompanije nisu htjeli pristati. Prema dostupnim informacijama, Strabag je zatražio još pet miliona maraka koji su se pojavili kao ‘dodatni troškovi’ u izgradnji.

Nakon što Elektroprivreda nije pristala na takav ultimatum, Strabag je zaustavio izvođenje radova, a novi potez EP BiH je bio prekid isplata po ugovoru koji je potpisao sa Strabagom, nakon čega je uslijedio prekid ugovora na zahtjev te austrijske kompanije.

Ugovor o izgradnji HE Vranduk, koji je zaključen između JP EP BiH i Joint Venture Strabag AG Austrija i Končar – Inženjeringa za energetiku i transport, obuhvaćao je izradu projektne dokumentacije glavnog projekta, proizvodnju, isporuku i montažu opreme, izvođenje građevinskih radova, testiranje i puštanje postrojenja u pogon.

“Valja reći kako su u međuvremenu, kako bi se Strabagu pokazalo kako ne može ucjenjivati Elektroprivredu BiH, iz ove kompanije otvorili razgovore s kompanijom Euroasfalt koja bi mogla preuzeti obaveze i nastaviti radove na mjestu buduće hidroelektrane”, piše Večernji list.

Početak izgradnje HE Vranduk 8. septembra prošle godine proglasio je službenim bošnjački član BiH Predsjedništva Bakir Izetbegović, neposredno prije održavanja lokalnih izbora, a završetak radova planiran je za nvoembar 2019. godine.
Ova hidroelektrana se gradi u vodotoku rijeke Bosne na lokalitetu Vranduka, 12 kilometara nizvodno od Zenice. Ugovor koji je potpisan između EP BiH te Strabag AG Austrija i hrvatski Končar – KET vrijedan je 112,3 miliona maraka.
Za Elektroprivredu Bosne i Hercegovine ovo je važan projekt, jer je HE “Vranduk” prvi kapitalni proizvodni objekt koji ova kompanija gradi nakon višegodišnje pauze, nakon što je prije 40 godine izgrađena HE “Višegrad”.

Nova hidroelektrana imat će branu dužine 115, visine 19 i dužine 115 metara, potom ulaznu građevinu s dovodnim tunelom, objekt strojarnice i druge pomoćne objekte.

Za njen rad bit će formirana vodena akumulacija dužine šest kilometara, u pravcu Zenice, a vrijednost ugovornih radova iznosi oko 57.4 miliona eura.

Na temu energetska efikasnost u zgradarstvu