Hidroelektrana Višegrad ostvaruje rekordnu proizvodnju u 2016.

Hidroelektrana Višegrad ostvaruje rekordnu proizvodnju u 2016.

Hidroelektrana Višegrad je ove godine proizvela 1.032 gigavat časa električne energije čime je premašila i rebalansirani plan proizvodnje, zbog čega se očekuje da će ovo biti među pet najboljih proizvodnih godina u proteklih 27 godina rada Hidroelektrane, rekao je Srni direktor ovog preduzeća Mile Lakić.

Rebalansirani plan proizvodnje za 2016. godinu iznosi 1024,49 gigavat časova električne energije, a i on je bio za 20% veći u odnosu na prvobitno planiranu proizvodnju od 925 gigavat sati električne energije, istakao je Lakić.

On je naveo da je Hidroelektrana Višegrad za 27 godina postojanja proizvela 24.966 gigavat časova električne energije.

– Hidrologija je ove godine bila odlično raspoređena tokom cijele godine, a posebno mjesec novembar kada je bilo više od 180% realizacije planirane proizvodnje – istakao je Lakić.

On je naglasio da se tehnički dio proizvodnje realizuje u maksimalnom kapacitetu, ali da postoje određeni finansijski problemi.

– U udjelu električne energije koju proizvodi Hidroelektrana Višegrad pet puta je jeftinija cijena električne energije za domaće tržište, nego za izvoz, a u međuvremenu smanjena je količina električne energije koju izvozimo, tako da smo u minusu za 3,5 mil KM na godišnjem nivou – rekao je Lakić.

On je dodao da je najveći problem u poslovanju visok nivo nenaplaćenih potraživanja od Elektroprivrede Republike Srpske, ali sa svim tim problemima ostaju najpouzdaniji i najvažniji proizvođač i snadbjevač električne energije za Republike Srpsku.

Lakić je dodao da je u toku realizacija najvećeg projekta od kada radi Hidroelektrana Višegrad, a to je konsolidacija terena ispod tijela brane i vrijednost projekta je oko 6,3 milKM.

– Radovi idu planiranom dinamikom. Očekujemo da ćemo do polovine sljedeće godine i ovu drugu fazu uspješno završiti – napomenuo je Lakić.

Na temu energetska efikasnost u zgradarstvu

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply