Hlađenje solarnom energijom – moguće i izvedivo

Hlađenje solarnom energijom – moguće i izvedivo

Njemački znanstvenici iz Instituta za solarnu energiju Fraunhofer napravili su uređaje koji su solarno hlađenje pretvorili u realnost, a naročito u zemljama poput Maroka ili Tunisa, koje imaju vrlo vrelu klimu. Afrika bi mogla u cjelini profitirati od ovog izuma, jer su frižideri vrlo rijetki i predstavljaju luksuz za koji je potreban priključak za električnu

Njemački znanstvenici iz Instituta za solarnu energiju Fraunhofer napravili su uređaje koji su solarno hlađenje pretvorili u realnost, a naročito u zemljama poput Maroka ili Tunisa, koje imaju vrlo vrelu klimu. Afrika bi mogla u cjelini profitirati od ovog izuma, jer su frižideri vrlo rijetki i predstavljaju luksuz za koji je potreban priključak za električnu energiju.

Svaka zemlja koja ima mnogo sunčanih dana pogodno je tržište za solarne rashladne uređaje, a ljudi koji inače ne uživaju blagodati električne energije mogli bi na ovaj način čuvati hranu duže i zdravije, čime bi se znatno smanjile zaraze i trovanja hranom koja se pokvarila na vrućini.

Solarno hlađenje je u službi očuvanja prirode zbog smanjenja potreba za električnom energijom koju koriste obični rashladni uređaji.

Test uređaja obavljen je u jednoj vinariji u Tunisu, gdje su postavljeni veliki solarni kolektori od ogledala koja će apsorbirati sunčevu energiju, pomoću nje zagrijavati vodu u spremniku na 200 stepeni, a para će pokretati uređaj za hlađenje koji će rashlađivati vodu koja se koristi za hlađenje prostorija.

Uz taj test u ekstremnim uvjetima, obavljen je velik broj eksperimenata hlađenja prostorija i zgrada solarnom energijom, a rezultati su pokazali da takvi uređaji potroše između 50 i 80 posto manje energije od običnih klima uređaja.

Za sad tehnologija još nije dostupna svima, jer su troškovi instaliranja veliki – primjerice, jedna zgrada u Austriji ili Njemačkoj trebala bi potrošiti između 30 i 40 hiljada eura, što je dvostruko više od troškova instaliranja konvencionalnih rashladnih uređaja.

No, istraživači su optimisti, vjerujući da će velike tvrtke koje imaju svoje urede i pogone u zemljama s velikim brojem sunčanih dana ipak naći računicu u instaliranju solarnih rashladnih uređaja, posebno kad se ima na umu da oni ne koriste kloroflourugljik, spoj koji uništava ozonski omotač i štetniji je od razvikanijeg CO2 čak 12 hiljada puta.

 

Na temu energetska efikasnost u zgradarstvu