Holanđani pretvaraju vjetropark u zabavni park

Holanđani pretvaraju vjetropark u zabavni park

Ako ste ikad poželjeli da se popnete na vjetrenjaču koja generiše struju, snovi vam se mogu ostvariti. Holandska kompanija Qurrent prezentovala je plan transformacije vjetroparka u „prvi održivi zabavni park“. U saradnji sa kompanijom Jora Entertainment, isprojektovan je park čija će glavna atrakcija biti adrenalinski spust sa vetrenjače visoke 95 metara za svega 1,5 sekundi!

Iako ovaj zabavni park na 8.000 kvadrata neće biti prvi koji će se napajati na energiju vjetra, on će ipak biti prvi vjetropark koji će biti pretvoren u zabavni park. Ova ideja dolazi u pravo vrijeme, jer je jedan od glavnih nedostataka vjetroparakova velika površina zemlje koju oni zauzimaju a koja se praktično ne koristi ni za šta drugo sem za poljoprivredu, i to ako je zemljište pogodno. Zato je još jedna, dodatna funkcija vjetroparka sjajna ideja!
zabavni-vetropark-05
Spust sa vjetrenjače neće biti jedina atrakcija. Tu je i spiralni tobogan s vodom koji se obavija oko vjetrenjače, rolerkoster i brojni drugi sadržaji.
zabavni-vetropark-03
Zanimljivo je da će svi restorani biti napajani putem solarnih panela. Zahvaljujući kombinovanju solarne energije i energije vjetra ovaj zabavni park neće trošiti dodatnu struju iz električne mreže. Dapače, samo jedan dio proizvedene struje u ovom vjetroparku biće upotrebljen. Ostalo ide u električnu mrežu na dalje korišćenje.
zabavni-vetropark-02-630x377

Na temu energetska efikasnost u zgradarstvu

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply