Holandija: 150 milijuna eura za pretvaranje kravljeg izmeta u bioplin

Holandija: 150 milijuna eura za pretvaranje kravljeg izmeta u bioplin

Holadnski poljoprivrednici imaju priliku pretvoriti kravlji izmet u energiju. Iako ova ideja nije nova, holandska vlada odlučila je potrošiti 150 milijuna eura na projekt pretvorbe kravljeg izmeta u energiju jer smatra da se radi o velikom neiskorištenom energetskom potencijalu.

Poljoprivreda je u Holandiji odgovorna za 10% emisija stakleničkih plinova, a najveći dio emisija dolazi upravo iz mliječnih farmi. Kroz program Ministarstva privrede, holandski proizvođači mlijeka mogli bi djelomično smanjiti emisije korištenjem anaerobnih digestora koji uz pomoć bakterija razgrađuju izmet u bioplin.

Uređaj na farmi uzima kravlji izmet te ga prenosi do kupole digestora, dok drugi uređaji iz izmeta izvlače fosfate i nitrate koji se mogu iskoristiti kao gnojivo. Poljoprivrednici u sklopu programa mogu prodavati bioplin kroz 12 godina zahvaljujući fiksnoj cijeni koje će subvencionirati Vlada.

Farmer Pieter Heeg jedan je od poljoprivrednika koji se odlučio ući u program te je izjavio za britanski The Guardian kako godišnje očekuje oko 10 tisuća eura dodatnih prihoda zahvaljujući prodaji bioplina. Njegova farma je do sada izmet koristila isključivo za jednostavno gnojenje zemlje, no sada će osim dobivanja vlastite energije imati mogućnost ostvariti i dodatne prihode. U samo 20 dana, farma Heegovih proizvela je 9,342 kilovat sati električne energije što je dovoljno za napajanje tri kuće čak godinu dana.

Firma FrieslandCampina, koja otkupljuje mlijeko od 13.500 holandskih farmi, također iza projekta. Cilj im je na 1.000 najvećih farmi u Holandiji postaviti program pretvorbe izmeta u energiju.

Na temu energetska efikasnost u zgradarstvu

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply