Hrvati najbolji u Europskoj uniji u projektima za uštedu energije

Hrvati najbolji u Europskoj uniji u projektima za uštedu energije

Predstavnici Regionalne energetske agencije sjeverozapadne Hrvatske (REGEA) su u Bruxellesu primili nagradu “Local Energy Action Award” za provedbu projekta “I ja mogu imati solarne kolektore!”. Nagrada im je uručena na X. konferenciji europske energetske inicijative ManagEnergy. REGEA se prvo uspjela izboriti za ulazak među tri najbolja projekta u kategoriji “Informiranje i podizanje svijesti”, a danas je i proglašena pobjednikom

Predstavnici Regionalne energetske agencije sjeverozapadne Hrvatske (REGEA) su u Bruxellesu primili nagradu “Local Energy Action Award” za provedbu projekta “I ja mogu imati solarne kolektore!”.

Nagrada im je uručena na X. konferenciji europske energetske inicijative ManagEnergy. REGEA se prvo uspjela izboriti za ulazak među tri najbolja projekta u kategoriji “Informiranje i podizanje svijesti”, a danas je i proglašena pobjednikom u jakoj konkurenciji brojnih projekata s područja obnovljivih izvora energije, država članica i pristupnih država EU.

Ovim projektom kućanstva se potiču na ugradnju sistema za korištenje solarne energije i stvara održiv finansijski model za podršku ulaganjima u taj program. Dosad je u kućanstva ugrađeno više od 250 solarnih toplinskih sistema, što je rezultiralo procijenjenom uštedom do 65 posto za troškove grijanja vode u tipičnom kućanstvu i ukupnom godišnjom uštedom energije od cca 1 milion kWh. Oko petine solarnih panela izrađeno je Hrvatskoj, što znači da projekt predstavlja i poticaj lokalnoj privredi. Pilot-projekt proveden u Zagrebu pokazao se toliko uspješnim da je slične programe uvelo još nekoliko hrvatskih regija.

Uz Regionalnu energetsku agenciju sjeverozapadne Hrvatske koja je dobila nagradu za projekt poticanja kućanstava na ugradnju sistema za korištenje solarne energije, nagrađena je i londonska Razvojna agencija za inicijativu uvođenja mjera za uštedu energije u zgradama.

Europski komesar za energetiku Günther Oettinger prilikom dodjele nagrada naglasio je: “Jačanje napora koji ulažemo u energetsku efikasnost i promovisanje obnovljivih izvora energije najbolji je način za iskorak prema osiguravanju održive i dostupne energetske budućnosti s niskom razinom ugljika. Nagrade ManagEnergy imaju ključnu ulogu u tim naporima, pa stoga pozdravljam praktične mjere koje ManagEnergy provodi u cilju promovisanja energetske efikasnosti i korištenja obnovljivih izvora širom Europe”.

Godišnje nagrade dodjeljuju se najboljim, najambicioznijim i najinovativnijim projektima na području energetske efikasnosti i obnovljive energije koje provode lokalne i regionalne vlasti, energetske agencije i druge javne i/ili privatne organizacije. Tema ovogodišnje konferencije bila je “Lokalno i regionalno djelovanje za održivu energiju”, i na njoj su predstavljene posljednje izmjene politika i oblika tehničke pomoći EU-a na lokalnoj i regionalnoj razini, kao i primjeri dobre saradnje između energetskih agencija i lokalnih vlasti.

Na temu energetska efikasnost u zgradarstvu