I bez poticaja BiH prati svjetske trendove

I bez poticaja BiH prati svjetske trendove

Projekat pod imenom “NexusHouse” je zajedničko dijelo Tehničkog Univerziteta iz Minhena i Teksaškog Univerziteta iz Austina. Ova prizemna kuća je energetski nezavisna, napravljena od recikliranih i održivih materijala, ima sistem za prečišćavanje vode i solarne panele na krovu. Neksus kuća je napravljena kao zajednički projekat dva univerziteta za predstojeći Solarni dekatlon 2015. godine. Kuća je napravljena od

Projekat pod imenom “NexusHouse” je zajedničko dijelo Tehničkog Univerziteta iz Minhena i Teksaškog Univerziteta iz Austina. Ova prizemna kuća je energetski nezavisna, napravljena od recikliranih i održivih materijala, ima sistem za prečišćavanje vode i solarne panele na krovu.

Neksus kuća je napravljena kao zajednički projekat dva univerziteta za predstojeći Solarni dekatlon 2015. godine. Kuća je napravljena od recikliranih materijala, materijala koji su održivi i sa solarnim panelima na krovu. Energijom iz solarnih panela snadbijevaju se svi kućni aparati – osvjetljenje, kuhinjski aparati, klimatizacija i električni automobil.

Kuća koristi toplotnu pumpu i sistem za skladištenje toplotne energije, kako bi optimalno iskorištavala energiju za grijanje, odnosno hlađenje. Sistem za sakupljanje kišnice obezbjeđuje tehničku vodu, a uz pomoć sistema za filtraciju, voda se može
koristiti i za piće. Sistem za prikupljanje iskorištene vode, omogućava da se ta voda ponovo koristi u mašini za pranje veša, u vodokotliću itd.

Većina materijala, koji su korišteni tokom izgradnje kuće, ne zagađuju životnu sredinu i mogu se razgraditi na sastavne dijelove koji se recikliraju. Fasada je obložena recikliranim drvetom.

Ovo je samo jedan u nizu primjera ulaganja u kontinuirani tehnološki razvoj sistema gradnje i materijala za niskoenergetsku i pasivnu gradnju.

Treba istaknuti da pozitivni trend gradnje niskoenergetskih i pasivnih kuća polako dolazi i u Bosnu i Hercegovinu. Tako je u decembru 2014. godine prvi pasivni objekat u Sarajevu u naselju Kovači izgrađen kao rezultat saradnje Općine Stari Grad i
fabrike montažnih kuća drvne industrije “žPromo”. Ova pasivna kuća je objekat sa godišnjom potrošnjom energije od 15 KW/m2, a troši do 20 puta manje od prosječne kuće u BiH. Procjene su da su troškovi ove kuće za grijanje, hlađenje, ventilaciju i sanitarnu vodu, na godišnjem nivou oko 300 KM. Kuća ima ugrađen poseban sistem grijanja, odnosno hlađenja, koji funkcioniše na principu zraka koji sa usisnim ventilom usisava u cijevi položene u zemlji, na dubini od 2 metra, ispod kuće, zatim oko kuće i na tavanu. Zrak se po potrebi zagrijava ili hladi i obezbjeđuje ugodnu temperaturu unutar objekta. Prema nezvaničnim procjenama, cijena ovog sistema iznosi od 25-30.000 KM, a može zagrijavati, odnosno hladiti i do 300 m2 površine.

“žNama je posebno drago kada vidimo realizovane projekte u oblasti energetske efikasnosti i obnovljivih izvora energije u BiH, a pogotovo one koje smo mi inicirali našim promotivnim aktivnostima pasivne gradnje u BiH. Centar za edukaciju i podizanje svijesti o potrebi povećanja energetske efikasnosti – Energis je još 2011. godine počeo kampanju o pasivnoj gradnji i već tada u
saradnji sa upravom grada Sarajeva i ostalim partnerima realizovali promotivnu kampanju ‘Moja kuća budućnosti’ u sklopu Europske sedmice za održivu energiju”, istakao je Hamid Mehinović direktor Energisa.

Ukoliko bi institucije na svim nivoima pokazale više sluha i poticajnim mjerama podržale izgradnju ovakvih objekata ova bi se oblast u BiH mogla još brže razvijati!

Na temu energetska efikasnost u zgradarstvu

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply