I BMW nudi kućnu pohranu električne energije

I BMW nudi kućnu pohranu električne energije

Nakon Tesle i Nissana, i BMW je predstavio svoje rješenje za pohranu električne energije u domovima. Ali za razliku konkurentskih rješenja, BMW nudi nešto univerzalniji pristup, odnosno omogućuje korištenje baterija izvađenih izravno iz njegovog automobila i3.

Također omogućuje i korištenje istrošenih baterija, koje više nemaju dovoljno kapaciteta za korištenje u automobilima, no još uvijek mogu poslužiti za kućnu pohranu električne energije.

Kapacitet baterija bi trebao biti između 22 i 33 kWh, što bi trebalo biti dovoljno za cjelodnevno napajanje električnom energijom prosječnog domaćinstva. U maju je Nissan predstavio svoje rješenje za kućnu pohranu električne energije u baterijama velikog kapaciteta.

Osnovna verzija Nissan xStoragea ima kapacitet 4,2 kWh, a zajedno s instalacijom prodaje se po cijeni od 4.000 eura. Kao i slična rješenja iz Tesle i Mercedesa, xStorage bi trebao osigurati napajanje kućanstva u slučaju nestanka električne energije, a omogućuje i uštedu energije puneći se dok je struja jeftinija, odnosno osiguravajući energiju za kućanstvo za vrijeme skuplje struje.

U Nissanu ističu kako za razliku od konkurenciju oni koriste stare baterije iz električnih automobila, čime xStorage dodatno štiti okoliš.

Na temu energetska efikasnost u zgradarstvu

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply