I Švicarska će se u budućnosti više oslanjati na obnovljivce

I Švicarska će se u budućnosti više oslanjati na obnovljivce

Švicarska će već ove godine zatvoriti tri od pet reaktora

Većina švicarskih birača prihvatila je u nedjelju na referendumu prijedlog o zabrani gradnje novih nuklearnih elektrana te postupnom napuštanju nuklearne i prelasku na obnovljivu energiju, po prvim projekcijama objavljenim nakon zatvaranja birališta. Ukupno je 58% ispitanika glasalo protiv nuklearki, a 42% protiv ovog prijedloga (od ukupnih 42% birača koji su izašli na glasanje).

Tim će izgleda biti prihvaćen novi zakon o energiji koji podupiru vlada i parlament, koji podrazumijeva postupno zatvaranje nuklearnih elektrana kada budu na kraju svog tehničkog vijeka od 45 godina. To znači da će se tri od pet reaktora zatvoriti ove godine.

Švicarska ima pet nuklearki koje zemlji osiguravaju trećinu potreba za energijom, a sada će se sve više oslanjati na obnovljive izvore i veću upotrebu električnih automobila. Novi zakon trebao bi na snagu stupiti početkom januara 2018. Prema vladinoj strategiji planu je smanjivanje potrošnje energije po svakom potrošaču za 16% do 2020. odnosno do 43% do 2035.

Opozicija je negodovala upozoravajući da će ovakav prelazak svako kućanstvo koštati 3200 franaka godišnje više, odnosno 179 milijardi eura do 2050. a na posterima je pisalo “Tko želi platiti 3200 franaka više… za hladni tuš?”, a naglašavali su da bi uštede lakše bilo postići energetskom efikasnošću u zgradarstvu. Očito, nije im upalilo, pišu švicarski mediji.

Na temu energetska efikasnost u zgradarstvu

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply