IEA upozorava o klimatskim promjenama, i izvještava o potpori za fosilna goriva

IEA upozorava o klimatskim promjenama, i izvještava o potpori za fosilna goriva

U zadnje vrijeme Bloomberg, Guardian, i Financial Times pišu o upozorenjima izdanim od strane Međunarodne energetske agencije (IEA) vezano za nepovratne klimatske promjene, svjetsku politiku o energiji i potpori za fosilna goriva koja je čak šest puta veća od potpore za čistu energiju. U izvještaju IEA upozorava kako je, ukoliko se želi izbjeći ovisnost o nesigurnim

U zadnje vrijeme Bloomberg, Guardian, i Financial Times pišu o upozorenjima izdanim od strane Međunarodne energetske agencije (IEA) vezano za nepovratne klimatske promjene, svjetsku politiku o energiji i potpori za fosilna goriva koja je čak šest puta veća od potpore za čistu energiju.

U izvještaju IEA upozorava kako je, ukoliko se želi izbjeći ovisnost o nesigurnim i nedostatnim fosilnim gorivima, potrebno postrožiti mjere kojima će se povećati investiranje u tehnologije obnovljivih izvora energije. U razdoblju između 2010. i 2035. godine IEA očekuje rast potrebe za električnom energijom za jednu trećinu. Uz to bi udio fosilnih goriva trebao biti smanjen sa 81%, koliko iznosi danas, na 75% do 2035. godine, a obnovljivi izvori energije trebali bi povećati udio u energetskom miksu sa 13% na 18% do 2035. godine.

Klimatske promjene

EWEA već duže vrijeme upozorava kako bi Europa do 2015. godine trebala prestati graditi elektrane na fosilna goriva kako bi se mogao ostvariti cilj smanjenja emisija CO2 za 80-95% do 2050. godine.

Razlog takvom upozorenju je činjenica da bi svaka elektrana na fosilna goriva izgrađena nakon 2015. godine mogla raditi i nakon 2050. godine.

Ukoliko se želi spriječiti porast temperature za više od 2°C, nakon čega bi promjene bile opasne, potrebno je do 2017. godine početi značajna ulaganja u novu, čistu, energiju, smatra Fatih Birol, glavni ekonomist u IEA.

Izvršna direktorica u IEA, Maria van der Hoeven, je nadodala kako će rast, prosperitet i porast populacije neizbježno povećati potrebe za električnom energijom u slijedećim desetljećima, te se ne možemo se više oslanjati na nesigurne i neodržive oblike energije.

U izvještaju stoji da će, prema scenariju pod nazivom New Policies Scenario, emisije CO2 kroz slijedećih 25 godina rezultirati porastom prosječne temperature za 3,5°C.

Ukoliko se ne implementiraju nove regulacije, prosječna temeperatura mogla bi se povećati za čak 6°C, navodi se u izvješću, u kojem je predstavljen i scenarij, pod nazivom 450 Scenario, koji prati energetski razvoj potreban da bi se porast temperature ograničio za maksimalno 2°C.

Poticaji Bloomberg je nedavno izvjestio kako je industrija fosilnih goriva prošle godine primila poticaje šest puta veće od poticaja koje je primila industrija obnovljivih izvora energije. Pomoć za smanjenje cijena benzina, plina i ugljena porasla je za trećinu, te je iznosila 409 milijardi dolara, dok je potpora biogorivima, energiji vjetra i Sunčevoj energiji iznosila tek 66 milijardi dolara, stoji u izvješću.

Takve potpore stvaraju nepravilnosti na tržištu koja podržava nepotrebnu potrošnju; a potpore za fosilna goriva uglavnom premašuje korisnost, izjavila je IEA.

U intervjuu za Euractiv Birol je izjavio kako je smanjenje potpore za fosilna goriva u zemljama koje nisu dio OECD-a od primarne važnosti kako bi se izbjegle značajnije i opasnije klimatske promjene.

Na temu energetska efikasnost u zgradarstvu