IFC i EBRD: 215 miliona eura za energiju iz OIE u Srbiji

IFC i EBRD: 215 miliona eura za energiju iz OIE u Srbiji

IFC, članica Grupacije Svjetske banke, i EBRD pomažu Srbiji u poticanju proizvodnje energije iz obnovljivih izvora i unaprijeđenju energetskog miksa zemlje putem osiguravanja kreditnog paketa vrijednog 215 miliona eura u joint venture kompaniji koja radi na izgradnji najvećeg vjetroparka na Zapadnom Balkanu - Čibuk 1.

“Vjetropark snage 158 MW, koji će se sastojati od 57 turbina i proizvoditi do 457 GWh električne energije godišnje, a čiji se završetak planira do kraja 2018. godine, biti će najveći komercijalni projekt u sektoru energije vjetra u Srbiji i regiji Zapadnog Balkana”, javljaju iz kabineta predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, koji je sudjelovao na potpisivanju.

U priopćenju se navodi kako će na taj način 113.000 domaćinstava dobiti električnu energiju iz obnovljivih izvora, čime će emisije CO2 biti smanjene za više od 370 hiljada tona godišnje.

Vjetropark Čibuk 1 doprinijeti će otvaranju 400 radnih mjesta tijekom izgradnje, kao i izgradnji 50 km novih cesta, dodaje se u priopćenju.

Na temu energetska efikasnost u zgradarstvu