IFC pomaže projekte iz sektora obnovljivih izvora energije

IFC pomaže projekte iz sektora obnovljivih izvora energije

Međunarodna financijska korporacija (IFC), članica Grupacije Svjetske banke, organizirala je u saradnji s Udruženjem banaka Bosne i Hercegovine (UBBiH) radionicu za bankare u okviru regionalnog Programa za obnovljive izvore energije. Projekat u Bosni i Hercegovini sarađuje s resornim entitetskim ministarstvima na unapređenju regulatornog okvira, pruža podršku domaćim i međunarodnim kompanijama koje razvijaju projekte obnovljivih izvora energije, a od

Međunarodna financijska korporacija (IFC), članica Grupacije Svjetske banke, organizirala je u saradnji s Udruženjem banaka Bosne i Hercegovine (UBBiH) radionicu za bankare u okviru regionalnog Programa za obnovljive izvore energije.

Projekat u Bosni i Hercegovini sarađuje s resornim entitetskim ministarstvima na unapređenju regulatornog okvira, pruža podršku domaćim i međunarodnim kompanijama koje razvijaju projekte obnovljivih izvora energije, a od nedavno je počeo i obuke namijenjene komercijalnim bankama.

Osnovni cilj edukativnih skupova, koji će biti održavani širom regije, jest uklanjanje ili ublažavanje barijera s kojima se susreću oni koji razvijaju projekte iz sektora obnovljivih izvora energije.

”Cilj današnjeg skupa jest da se banke zainteresirane za sektor obnovljivih izvora energije (OIE) upoznaju o IFC-ovim financijskim proizvodima i savjetodavnim uslugama. Odjel za savjetodavne usluge prezentirao je obuku namijenjenu bankama pri obradi kreditnih zahtjeva za financiranje malih hidroelektrana i širem uvođenju projektnog financiranja projekata OIE. S druge strane, Odjel za investicijske usluge prikazao je financijske proizvode koje banke mogu koristiti za namjenske kredite u ovoj oblasti”, pojasnio je Nebojša Arsenijević, menadžer Projekta obnovljivih izvora energije na Balkanu.

”Prilika za bankarski sektor ogleda se u mogućnostima za dobivanje novih znanja i tehnika procjena i priprema kreditnih zahtjeva klijenata čije ideje i zahtjevi su vezani za obnovljive izvore energije. Sa svim potencijalima za korištenje obnovljivih izvora energije koje Bosna i Hercegovina ima, otvara se realna šansa za veći rast i razvoj elektroenergetskog sektora u BiH. Bankarski sektor u BiH u suradnji s IFC-om tom procesu može dati svoj puni doprinos”, rekao je Samir Lačević, rukovoditelj za bankarske poslove, edukacije i treninge pri Udruženju banaka BiH.

Cilj radionica jest unapređenje kapaciteta komercijalnih banaka i poticanja nivoa znanja kreditnih savjetnika u razumijevanju tehničkih, ekoloških, socijalnih i financijskih rizika koje nose projekti malih hidroelektrana kao i bolje razumijevane regulatornog okvira koji se odnosi na sektor obnovljivih izvora energije. Radionici su nazočili predstavnici deset komercijalnih banaka.

IFC, članica Grupacije Svjetske banke, stvara mogućnosti za ljude da pobjegnu od siromaštva i poboljšaju svoje živote. IFC potiče održivi ekonomski rast u zemljama u razvoju pružanjem podrške razvoju privatnog sektora, mobiliziranjem privatnog kapitala te pružanja savjetodavnih usluga i usluga ublažavanja rizika za poslovne subjekte i vlade.

U fiskalnoj 2012. godini, tijekom ekonomske krize, IFC je investirao gotovo 20 milijardi dolara i na taj način podržao svoje klijente u otvaranju novih radnih mjesta, poboljšanju zaštite okoliša i pružanja podrške njihovim lokalnim zajednicama.

Na temu energetska efikasnost u zgradarstvu