IFC savjetnik kompanije Energy 3 za ulaganje u vjetroparkove u BiH

IFC savjetnik kompanije Energy 3 za ulaganje u vjetroparkove u BiH

Međunarodna financijska korporacija (IFC), članica Grupacije Svjetske banke, pomaže vodećoj kompaniji na polju obnovljivih izvora energije u Bosni i Hercegovini u razvijanju dva vjetroparka sa ciljem diversifikacije izvora energije u zemlji i poticanja proizvodnje iz obnovljivih izvora energije.

IFC pruža savjetodavne usluge kompaniji Energy 3 pri razvoju vjetroparkova Pločno i Podveležje u jugoistočnom dijelu zemlje, od kojih svaki ima instalirane kapacitete od 48 megavata. Najvažnije usluge obuhvaćene sporazumom uključuju procjenu rizika na tržištu električne energije i savjete o opcijama prodaje struje i prognoze njenih cijena. IFC će, osim toga, pomoći Energy 3 u identificiranju, procjeni i ublažavanju svih eventualnih regulatornih rizika.

– Izuzetno nam je drago imamo još jednog međunarodnog partnera, i to globalno uvaženu financijsku instituciju, koja će nam pomoći da razvijemo ova dva vjetroparka, u skladu sa najvišim međunarodnim standardima i sa posebnim fokusom na socijalne i okolišne aspekte. Također, za nas, kao lokalnu kompaniju, predstavlja veliku čast to što je IFC, nakon primjene svojih rigoroznih procedura, odobrio ovu jedinstvenu suradnju – izjavio je Miralem Čampara, generalni direktor Energy 3.

Energy 3 je u većinskom vlasništvu Nordic Power Partnersa, danske kompanije za proizvodnju vjetro i solarne energije, koja predstavlja zajedničko ulaganje najveće kompanije za razvoj projekata iz energije vjetra i solarne energije – European Energy A/S, i Danish Climate Investment Funda, koji je u vlasništvu i pod upravom Investicijskog fonda za zemlje u razvoju, kao i nekoliko danskih penzionih fondova.

– Radeći sa Energy 3, IFC pomaže dalji razvoj projekata iz obnovljivih izvora energije u Bosni i Hercegovini. Ova dva nova vjetroparka će, uz to, pomoći zemlji da ispuni svoje međunarodne obaveze u smislu potrošnje energije iz obnovljivih izvora, i pomoći Bosni i Hercegovini na putu pridruživanja Evropskoj uniji – kaže Nebojša Arsenijević, menadžer IFC-ovog Programa čiste energetske infrastrukture u jugoistočnoj i istočnoj Evropi.

Na temu energetska efikasnost u zgradarstvu

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply