Imamo li “ženergije” za rast?

Imamo li “ženergije” za rast?

3. Energetska Arena 2011. Regionalna konferencija o energetskom sektoru, 14. juni 2011., 9:00 sati, The Regent Esplanade, Zagreb. Organizator: Infoarena grupa Nedavna nuklearna katastrofa u Japanu i previranja na Bliskom Istoku otvorila su pitanja o održivosti postojećeg energetskog rasta i razvoja, potaknula rasprave o opravdanosti korištenja nuklearne energije i postojećih sigurnosnih standarda, a ispitivanja javnog mnijenja istovremeno potvrdila osjetljivost

3. Energetska Arena 2011. Regionalna konferencija o energetskom sektoru, 14. juni 2011., 9:00 sati, The Regent Esplanade, Zagreb. Organizator: Infoarena grupa

Nedavna nuklearna katastrofa u Japanu i previranja na Bliskom Istoku otvorila su pitanja o održivosti postojećeg energetskog rasta i razvoja, potaknula rasprave o opravdanosti korištenja nuklearne energije i postojećih sigurnosnih standarda, a ispitivanja javnog mnijenja istovremeno potvrdila osjetljivost građana u pogledu korištenja nuklearne energije.

Stručni krugovi su također podijeljeni. Dok jedni ne nalaze alternative za rastuće energetske potrebe tvrdeći da je nuklearna energije sigurna, drugi ju oštro napadaju zalažući se za okretanje obnovljivim izvorima energije, poput sunca i vjetra.

To, kao i  prošlogodišnja ekološka katastrofa u Meksičkom zaljevu, nameću pitanje korištenja novih tehnologija u iskorištavanju tradicionalnih izvora energije.

Stoga se možemo zapitati imamo li “energije” za rast? Kako ćemo odgovoriti na izazove u energetskom sektoru kao, i kako ćemo iskoristiti nove tehnologije? Mogu li one biti pokretač ekonomskog rasta i razvoja, uz nove investicije koje se pripremaju u ovom sektoru? Kakav je njegov potencijal? Jesu li postojeći transportni sistemi i sigurnost opreme na zadovoljavajućem nivou?
Koje su mogućnosti za otvaranje novih koridora?

O ovim i brojnim drugim pitanjima bit će riječi na 3. Energetskoj Areni 2011. najznačajnijoj regionalnoj konferenciji o energetskom sektoru koju organizira Infoarena Grupa u suradnji s Europskom bankom za obnovu i razvoj (EBRD), a održava se 14. juna 2011. u zagrebačkom hotelu The Regent Esplanade.

Na konferenciji će gostovati brojni ugledni gospodarstvenici i stručnjaci s područja energetskog sektora, poput Zsuzsanne Hargitai, direktorice za EBRD Hrvatska, Zoltana Aldotta, predsjednika Uprave INE, Kirilla Kravčenka, generalnog direktora za Gazprom NeftNIS, u Srbiji, Branka Zajeca, direktora za Končar  Obnovljivi izvori, Ante Markova, predsjednika Uprave za Janaf, koji će, uz ostale sudionike, o stanju i trendovima u energetskom sektoru raspravljati kroz nekoliko sljedećih tematskih
cjelina:

·        Uticaj japanske nuklearne krize i arapskih ratova na energetski sektor;

·        Nove tehnologije u energetskom sektoru;

·        Investicije u energetski sektor;

·        Transportni sistemi/koridori i sigurnost opskrbe.

Pitanje ulaganja u energetski sektor u Republici Hrvatskoj svakako je važno uzme li se u obzir nedavni investicijski plan Vlade
RH prema kojem se,
u 18 projekata, od kojih se čak polovica odnosi na HEP, u narednom periodu planira uložiti 3,85 milijarde eura.

Predviđaju se ulaganja u četiri termoelektrane, hidroelektrane, izgradnju terminala za ukapljeni plin, u podzemna skladišta za plin, završetak modernizacije rafinerija, u povezivanje plinskog sistema Hrvatske i Mađarske, te donošenje konačne odluke o projektu Družba Adria, a navodi se i mogućnost izgradnje nuklearne elektrane. Budući da su nosioci projekta država i javna poduzeća, jedno od najznačajnijih pitanja kojima će se baviti konferencija su izvori i modeli financiranja energetskih projekata.

Stručnjaci smatraju kako su ulaganja u ovaj ekonomski značajan sektor lijek za oporavak od ekonomske krize, budući da vode otvaranju novih radnih mjesta, rastu i razvoju novih industrija, usvajanju novih znanja u teoriji i praksi. Imamo li “energije” za takav rast ?

Saznajte na regionalnoj konferenciji o energetskom sektoru 3. Energetskoj Areni 2011. !

Detaljne informacije o programu Konferencije nalaze se na www.infoarena.hr

Kontakti:

Ana Krpan, LuxLucis – Agencija za interim management savjetovanje, marketing i PR;

Dr. Ante Å ercera 84, 10 000 Zagreb; e-mail: ana@luxlucis.hr; Mobile:   +385 98 16 94
225
 

Na temu energetska efikasnost u zgradarstvu

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply