Indija: Maske za smog postale nužno zlo

Indija: Maske za smog postale nužno zlo

Kvaliteta zraka u New Delhiju je tokom festivala Diwali dosegla najgore razine u posljednjih 17 godina, zbog čega su građani bili primorani poduzeti rigorozne zdravstvene mjere kako bi zaštitili svoje zdravlje.

Nakon iskustva sa alternirajućim registracijskim pločicama, vlasti nisu uspjele donijeti druge mjere zaštite okoliša, a situcija se dodatno pogoršala ove jeseni. Potpuni kolaps kvalitete zraka dostignut je za vrijeme festivala Diwali zbog korištenja pirotehničkih sredstava koja su dodatno zagadila zrak.

Razine štetnih čestica PM2.5 dosegnule su razinu devet puta veća od maksimalne prihvatljive granice. S obzirom da će situacija ostati nepromijenjena još neko vrijeme, Centar za znanost i okoliš (CSE) zatražio je od vlade u New Delhiju da usvoji stroge mjere protiv onečišćenja izdavanjem dnevnih upozorenja stanovništvu.

S druge strane, guverner prijestolnice pisao je vlastima kako bi u pokrajinama Punjab, Haryana i Uttar Pradesh zabranili paljenje slame koje dodatni pridonosi nepodnošljivoj kvaliteti zraka u New Delhiju.

Na temu energetska efikasnost u zgradarstvu

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply