Investicija od 3,9 mil. KM: Počinje gradnja male HE “Vareš”

Investicija od 3,9 mil. KM: Počinje gradnja male HE “Vareš”

Jučer je u zgradi Vlade ZDK potpisan ugovor o koncesiji za izgradnju male hidroelektrane “Vareš” na rijeci Stavnji, općina Vareš. Ugovor su potpisali ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede ZDK Himzo Smajić i odabrani koncesionar “EKO-ENERGY” d.o.o. Tešanj. Ugovor je potpisan na osnovu Odluke Vlade Zeničko-dobojskog kantona o dodjeli predmetne koncesije i nakon što je Koncesionar

Jučer je u zgradi Vlade ZDK potpisan ugovor o koncesiji za izgradnju male hidroelektrane “Vareš” na rijeci Stavnji, općina Vareš. Ugovor su potpisali ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede ZDK Himzo Smajić i odabrani koncesionar “EKO-ENERGY” d.o.o. Tešanj. Ugovor je potpisan na osnovu Odluke Vlade Zeničko-dobojskog kantona o dodjeli predmetne koncesije i nakon što je Koncesionar pribavio sve potrebne saglasnosti i odobrenje za građenje, te uplatio jednokratnu koncesionu naknadu u iznosu od 80.000,00 KM, saopćeno je iz Vlade ZDK.

Ukupna vrijednost investicije iznosi 3,9 mil KM, a po osnovu proizvodnje električne energije očekuje se prihod od kontinuirane koncesione naknade u iznosu od oko 100.000,00 KM godišnje, što za općinu Vareš u narednih 30 godina, na koji period je dodijeljena predmetna koncesija, predstavlja značajan prihod, budući da se sredstva od koncesija raspodjeljuju u omjeru 70:30 Općini i Kantonu.

Bitno je napomenuti da je lokalna zajednica putem Općinskog Vijeća općine Vareš dala svoju saglasnost za realizaciju projekta izgradnje malih hidroelektrana na rijeci Stavnji, zatim da su vodnim aktima propisani uslovi u pogledu ekološki prihvatljivog protoka, koji za svo vrijeme korištenja objekta mora biti zadovoljen, a okolinskom dozvolom i odobrenjem za građenje utvrđeni su i ostali bitni uslovi u pogledu okolišnih i drugih zahtjeva.

Direktor firme “EKO-ENERGY” d.o.o. Tešanj, Zahir Å koljić, iskazao je zahvalnost Ministarstvu za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu i lokalnoj zajednici općine Vareš na dosadašnjoj veoma dobroj saradnji, te istakao spremenost da u narednih 15 dana započne izgradnju objekta kako bi isti u što je moguće kraćem roku bio stavljen u funkciju.

Na temu energetska efikasnost u zgradarstvu