Investicije se sele u područje obnovljivih izvora

Investicije se sele u područje obnovljivih izvora

Podaci Svjetske banke upućuju na to da se odvija prelazak prema niskougljičnom gospodarstvu.

Investicije u područje obnovljivih izvora energije činile su više od 1/2 svih privatnih investicija u 2015. godini, što upućuje na to da se upravo odvija prelazak prema niskougljičnom gospodarstvu, navodi se u izvješću Svjetske banke.

Prema tom izvješću, privatne investicije su u 2015. iznosile 111,6 mlrd. dolara, od čega su gotovo 2/3 bile u obnovljive izvore, a cijele te godine bile su veće nego u prethodnih pet godina zajedno. Tako je područje Sunčeve energije ostvatrilo za 72% više investicija nego u prethodnih pet godina.

Promatrajući po izvorima energije, u Solarnu energiju je uloženo 9,4 mlrd. dolara privatnih investicija, kao i u energiju vjetra, dok je u hidroenergiju uloženo 2,9 mlrd. dolara i u geotermalnu energiju 1,3 mlrd. dolara. U Africi su najviše investicija privukli JAR i Maroko, u Južnoj Americi Čile, a u Aziji Kina.

Investicije u konvencionalne izvore energiju su pale za 30% u 2015. odnosu na 2014. godinu, na 37,6 mlrd. dolara, prije svega zbog pada cijena nafte i plina. Ukupno gledajući , investicije u energetski sektor privukle su oko 34% svih privatnih investicija u svijetu.

Međutim to nije bilo dovoljno da energetika zauzme vodeće mjesto kao najprivlačniji sektor za privatne investicije, već je to promet, u kojem prednjači Turska koja je u 2015. godini potpisala više golemih ugovora u prometu, poput onog za izgradnju nove istanbulske zračne luke, vrijednog 35,6 mlrd. dolara, javlja novinska agencija UPI.

Na temu energetska efikasnost u zgradarstvu

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply