Italija oduzima vodeće mjesto Njemačkoj na fotonaponskom tržištu

Italija oduzima vodeće mjesto Njemačkoj na fotonaponskom tržištu

SolarPlaza, vodeći svjetski forum za solarnu energiju, u svojim posljednjim analizama predviđa da bi Italija mogla postati najveće tržište fotonaponskih (FN) sistema i tako preuzeti primat od Njemačke. U prvoj polovini 2010. godine  plasman fotonaposnkih sistema u Italiji je bio za tri puta veći od plasmana u Njemačkoj, , te bi sa novim instalacijama Italija mogla postati vodeća zemlja na

SolarPlaza, vodeći svjetski forum za solarnu energiju, u svojim posljednjim analizama predviđa da bi Italija mogla postati najveće tržište fotonaponskih (FN) sistema i tako preuzeti primat od Njemačke.

U prvoj polovini 2010. godine  plasman fotonaposnkih sistema u Italiji je bio za tri puta veći od plasmana u Njemačkoj, , te bi sa novim instalacijama Italija mogla postati vodeća zemlja na FN tržištu u 2011. godini, tvrdi SolarPlaza.

U 2010. godini Njemačka je sa novoinstaliranih 8 GW bila vodeće tržište solarnih FN sistema, čineći čak polovinu ukupnog svjetskog tržišta. Međutim, u 2011. godini Italija mogla postići i bolje rezultate.

Smanjenje posticaja za FN sisteme u Njemačkoj za 13% rezultiralo je u smanjenom obimu novih instalacija za čak 40%. Njemačka je još uvijek vodeća kada je riječ o ukupnom kapacitetu FN sistema, ali SolarPlaza predviđa da bi zemlje kao što je Italija uskoro mogle preuzeti vodeću poziciju.

Osim moguće promjene na vrhu poretka zemalja, postoje i druga kretanja među deset vodećih zemalja na FN tržištu. Èeška, zbog značajnog smanjivanja posticaja za FN, više se ne nalazi na toj listi, a njeno mjesto bi mogao upotpuniti Japan zbog povećanog broja inicijativa za obnovljivom energijom, što je posljedica nuklearne katastrofe u Fukushimi.

Tokom zadnje tri godine cijene solarnih FN sistema pale su za oko 60%, pa bi iskorištavanje solarne energije moglo
konkurentno u u sunčanim zemljama kao što su Indija, SAD, Blistki Istok i Kina.

Indija je predstavila program National Solar Mission, a Kina je nedavno najavila i uvela poticajni program.

Razvija se i nekoliko novih tržišta kao što su Filipini, Izrael, Kanada i Južna Afrika.

Na temu energetska efikasnost u zgradarstvu

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply