Izgrađeno prvo 3D printano naselje za siromašne porodice u Meksiku

Izgrađeno prvo 3D printano naselje za siromašne porodice u Meksiku

U meksičkoj pokrajini Tabasco gradi se prvo stambeno naselje izgrađeno uz pomoć 3D printera

Pokretač ovog projekta je neprofitna organizacija New Story čija je ideja da se osiguraju jeftine stambene jedinice za socijalno ugrožene porodice. Za sada su useljene dvije kuće a predviđeno je da u naselju živi ukupno 50 porodica koje su odabrane  prema mjesečnim primanjima koje u prosjeku iznose 76 dolara.

Za novo boravište one će sada morati plaćati 21 dolar mjesečno narednih sedam godina. Korištenje 3D printanja u arhitekturi napravilo je značajne korake naprijed u posljednje vrijeme a više o ovom pristupu pogledajte u kratkom videu.

https://youtu.be/ZMFssp7D6Xk

Ova objava je dio projekta “Jačanje Održive i Ekološki Prihvatljive Poduzetničke Kulture Mladih u Kantonu Sarajevo” koji Udruženje – Centar za edukaciju i podizanje svijesti o potrebi povećanja energetske efikasnosti (Energis) implementira uz podršku Centra za razvoj i podršku (CRP) u okivru projekta GEAR – Green Economy for Advanced Region / GEAR – Zelena ekonomija za razvoj regiona, finansiranog od strane Evropske unije.

Sadržaj ovog dokumenta isključiva je odgovornost Energis-a i ni na koji način se ne može smatrati da odražava stavove Evropske unije i Centra za razvoj i podršku

 

Na temu energetska efikasnost u zgradarstvu