Japanci napravili plutajuću solarnu elektranu

Japanci napravili plutajuću solarnu elektranu

Solarne panele najčešće nalazimo na krovovima kuća i zgrada, na zemljištima i danas čak i na avionima. Japanska solarna tehnologija pronašla je još jedan način za postavljanje solarnih panela plutajuće solarne elektrane. Korporacije Kyocera i Century Tokyo Leasing su objavile ove sedmice o njihovim velikim planovima za izgradnju dvije velike plutajuće solarne elektrane na Nishihira i Higashihira umjetnim

Solarne panele najčešće nalazimo na krovovima kuća i zgrada, na zemljištima i danas čak i na avionima. Japanska solarna tehnologija pronašla je još jedan način za postavljanje solarnih panela plutajuće solarne elektrane.

Korporacije Kyocera i Century Tokyo Leasing su objavile ove sedmice o njihovim velikim planovima za izgradnju dvije velike plutajuće solarne elektrane na Nishihira i Higashihira umjetnim jezerima u gradu Kato.

Kompanije, koje su se udružile kroz zajednički poduhvat Kyocera TLC Solar LLC, su objavile da su projekti službeno pušteni u pogon prošlog mjeseca i da šalju energiju u mrežu.

Kombinovano dvije elektrane imaju snagu od 2,9 MW i očekuje se da će proizvoditi 3300 MWh električne energije godišnje i da će to biti dovoljno za 920 domaćinstava.

Električna energija proizvedena iz ove dvije elektrane će se prodavati The Kansai Electric Power CO., Inc., kroz japanski feed-in tarifni system koji je odigrao ključnu ulogu u uspostavljanju jednog od najvećih svjetskih tržišta solarne energije.

Plutajući solarni nizovi imaju niz prednosti u odnosu na konvencionalne solarne elektrane. Prvi je da ne zauzimaju poljoprivredno zemljište i nemaju nikakvog uticaja na proizvodnju hrane. Drugo je da plutajuće turbine smanjuju isparavanje iz rezervoara vode i smanjuju rast algi. Treća prednost je efekat hlađenja vode koji teži da poveća efikasnost solarnih panela i povećava proizvodnju električne energije.

Na temu energetska efikasnost u zgradarstvu

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply