Jedina elektrana u BiH koja proizvodi struju sa cjevovoda pitke vode

Jedina elektrana u BiH koja proizvodi struju sa cjevovoda pitke vode

Da se iskorištavajem domaće pameti i vlastitih resursa može postići mnogo po pitanju energetske efikasnosti pokazuje primjer MHE “Čajdraš” u Zenici koja se nalazi na postojećem transportnom cjevovodu DN 400 najvećeg izvorišta u Kruščici. Pomoćnik direktora za tehničke poslove Vodovoda i kanalizacije Zenica, Nedim Šečić u razgovoru za poslovni portal Akta.ba kaže kako je na

Da se iskorištavajem domaće pameti i vlastitih resursa može postići mnogo po pitanju energetske efikasnosti pokazuje primjer MHE “Čajdraš” u Zenici koja se nalazi na postojećem transportnom cjevovodu DN 400 najvećeg izvorišta u Kruščici.

Pomoćnik direktora za tehničke poslove Vodovoda i kanalizacije Zenica, Nedim Šečić u razgovoru za poslovni portal Akta.ba kaže kako je na mjestu izgrađene mini hidroelektrane “Čajdraš”, od izgradnje cjevovoda 1969. godine pa sve do sada, “višak pritiska” iz vode pomoću rasteretne komore ispuštao u atmosferu.

“Izgradnjom ove mini hidroelektrane se taj ‘višak pritiska’ u sistemu iskorištava za proizvodnju električne energije”, kaže Šečić, pojašnavajući kako je MHE Čajdaš jedina elektrana u BiH koja radi, proizvodi i prodaje električnu energiju sa cjevovoda pitke vode.

Projekat je razvijen zahvaljujući inovatitvnim idejama zaposlenika Vodovoda i kanalizacije.

“Vidjeli smo da se u Evropi godinama prave slične elektrane tako da smo na postojećem mjestu iznad rezervora napravili strojaru, instalirali opremu i krenuli proizvodnju električne energije. Ovo je projekat koji nema loših strana, ali zato ima više dobrih”, pojašnjava Šečić, napominjući kako su u samom startu bili pozitivni u odnosu na sve druge ili slične projekte jer su imali izgrađen cjevovod i vodozahvat. Sama investicija je koštala 60 posto jeftinije u odnosu na druge investicije na otvorenom vodozahvatu.

“Ukupna vrijednost investicije po predračunu iz projektne dokumentacije (glavni projekat) procjenjena je oko dva miliona KM, međutim, zahvaljujući domaćinskom odnosu i umijeću, nakon izgradnje i po izvršenom obračunu, stvarna vrijednost investicije iznosi 1.200.000,00 KM. Planirani period otplate cjelokupne investicije je pet godina, što je duplo kraće vrijeme otplate od investicije u prosječnoj mini hidroelektrani izgradenoj na prirodnom vodotoku”, rekao je Šečić, te podvlači kako je elektrana izgrađena po ideji, predidejnom rješenju i projektnom zadatku JP “Vodovod i kanalizacija” d.o.o. Zenica, kao i novčanim sredstvima ovog preduzeća, bez kreditnog i bilo kakvog drugog zaduženja.

Ono što je zanimljivo istaknuti jeste da je računati ekonomski vijek ove elektrane 50 godina, međutim izgrađeni objekat i ugrađena oprema obećavaju da će ova elektrana moći raditi i narednih 100 godina.

Također, Vodovod i kanalizacija je na ovaj način dobio i status povlaštenog proizvođača električne energije. Elektroprivredi BiH prodaje struju i na taj način ostvaruju godišnje prihode blizu 500.000 KM.

“Mi ova sredstva koristimo u razvoj preduzeća i u investicione radove”, ističe Šečići.

Na temu energetska efikasnost u zgradarstvu

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply