Jedino rješenje je poskupljenje grijanja

Jedino rješenje je poskupljenje grijanja

Grijna sezona počinje za petnaest dana i pod velikim znakom pitanja je isporuka gasa u glavnom gradu BiH. Cjelokupni sistem centralnog grijanja Kantona Sarajevo može biti doveden u pitanje zato što KJKP Toplane, koje posluju sa gubitkom, nisu u mogućnosti da u cjelosti izmiruju obaveze prema svom dobavljaču KJKP Sarajevogasu kojem su dužni 66,5 miliona KM. Taj dug

Grijna sezona počinje za petnaest dana i pod velikim znakom pitanja je isporuka gasa u glavnom gradu BiH.

Cjelokupni sistem centralnog grijanja Kantona Sarajevo može biti doveden u pitanje zato što KJKP Toplane, koje posluju sa gubitkom, nisu u mogućnosti da u cjelosti izmiruju obaveze prema svom dobavljaču KJKP Sarajevogasu kojem su dužni 66,5 miliona KM.

Taj dug bio bi isplaćen ukoliko bi Toplane naplatile potraživanja u iznosu od 77,3 miliona KM, od svojih korisnika.

čak 68,5 miliona KM dug je korisnika stambenog prostora, dok su 8.8 miliona KM dugovanja za poslovni prostor. Jednostavnije rečeno, građani Sarajeva duguju Toplanama 68,5 miliona KM.

Neadekvatan tarifni sistem

Kako su za naš portal istakli iz KJKP Toplane, osnovni razlozi  zbog kojih ovo preduzeće posluje sa gubitkom su neadekvatan tarifni sistem za gas i toplotnu energiju, previsoka cijena prirodnog gasa koju ne prati cijena centralnog grijanja, tj. neekonomska cijena centralnog grijanja i nemogućnost naplate potraživanja.

Toplane zagrijavanje vrše putem tople vode koja se zagrijava prirodnim gasom. Kako gas najviše učestvuje u ukupnim troškovima preduzeća, logično je da svako povećanje cijene gasa iziskuje istovremenu korekciju cijene centralnog grijanja.

Cijene gasa  kao osnovnog energenta u prethodnom periodu povećavane su više puta. Samo u 2011.godini, podsjećaju iz Toplana, cijena prirodnog gasa se povećavala dva puta i to u maju oko 11% i u oktobru oko 14% bez PDV-a, dok Vlada Kantona Sarajevo nije odobravala povećanje cijene centralnog grijanja od decembra 2007.godine.

Gubitak bi trebao pokriti Kanton Sarajevo

Svako neodobravanje povećanja cijene centralnog grijanja nakon povećanja cijene prirodnog gasa kao osnovnog energenta za proizvodnju toplotne energije stvara gubitak u poslovanju koji bi Osnivač i vlasnik tj. Kanton Sarajevo, u skladu sa Zakonom o komunalnoj djelatnosti KS, trebao da pokrije iz Budžeta.

Po svim ekonomskim principima, centralno grijanje treba da poskupi , ako poskupi gas, struja, voda od kojih se proizvodi toplotna energija, navode iz Toplana. 

Izvor: Radiosarajevo.ba

Na temu energetska efikasnost u zgradarstvu