Jin i jang kuća s krovnom baštom u kojoj se uzgajaju voće i povrće

Jin i jang kuća s krovnom baštom u kojoj se uzgajaju voće i povrće

Austrijski studio predstavio je projekat prilično nekonvencionalne kuće u kojoj se dvije glavne cjeline, radni i životni prostor, međusobno prepliću.

Kuća nazvana Jin i jang projektovana je za njemačku porodicu koja ne želi da živi uokvirena u postojeće standarde životnog prostora. Oni su željeli nešto neobično – nešto u skladu s prirodom.

Kako bi ispunili njihovu želju, koja i ne bi trebala da je tako neobična, arhitektonski studio Penda, predvođen arhitektom Krisom Prehtom, pretvorio je krov u baštu u kojem će porodica gajiti biljke, voće i povrće, odnosno, gdje će proizvoditi dovoljno hrane za sopstvene potrebe.

„Kada god arhitekte projektuju neku zgradu, oni uzimaju dio područja koje je nekada pripadalo prirodi. Mi pokušavamo da ovaj prostor vratimo biljkama na krovu. Istovremeno obezbijeđujemo vlasnicima prostor za uzgajanje biljaka. Zimi ga mogu koristiti za plastenike, a tokom ostatka godine za čitave redove sadnica koje će im proizvoditi hranu za lične potrebe“, rekli su iz studija Penda.

Cijelokupan projekat definišu dva odvojena entiteta koji su povezani krovnom baštom, piše Designboom.

 

Baš kao i kod simbola jin i jang, dvije glavne cjeline kuće, koje čine radni i životni prostor, međusobno su prepletene.

 

 

Krov je osmišljen tako da usmijerava kišnicu u prostore u kojim se ona skladišti, dok ne nastupe sušni dani kada će biljkama trebati voda.

 

„Moja supruga Fei i ja takođe živimo u maloj kući u ruralnom prijedjelu Austrije i možemo reći da je najveća prednost sela kvalitet života. Naročito kada je u pitanju uzgajanje hrane.“, rekao je arhitekta Khris Preht.

 

 

Hrana postaje dio vašeg identiteta, na isti način kao što to radi i arhitektura.

 

„Uzgajanje vlastitog bilja, voća i povrća mijenja naš odnos prema hrani. U našoj bašti pokušavamo da proizvedemo što više hrane koja nam je potrebna u toku dana. Povrće možda neće izgledati savršeno kao ono iz supermarketa, ali ukus je sigurno bolji i ono je hranljivije. Hrana postaje dio vašeg identiteta, na isti način kao što to radi i arhitektura. Kombinacija obje stvari u harmoničan dizajn daje poetičnu sliku malom seoskom imanju.“, dodala je Fei Tang.

 

Održivi razvoj

Iz biroa Pende su objasnili da je njihova ideja za oblikovanje ovakve arhitekture proistekla iz ideje da bi svi trebalo da uzgajaju hranu za sopstvene potrebe, a ne da to bude prepušteno upravljanju nekoliko svijetskih korporacija. Baš iz tog razloga oni vjeruju da će arhitekte i njihovi objekti moći da odigraju važnu ulogu u realizaciji ove zamisli.

 

Grafičke podloge

Osnova kuće i sprata

 

Jing i jang kuća u aksonometriji

 

 

Rendering: Penda

Članak preuzet sa: gradnja.rs

Modifikovan od strane: energis.ba

Na temu energetska efikasnost u zgradarstvu