Južna Koreja postavila rekord za razvoj energetike

Južna Koreja postavila rekord za razvoj energetike

Je li nuklearna fuzija čist izvor energije budućnosti? Naime, nuklearni fuzijski reaktor u National Fusion Research Institute (NFRI) kojeg vodi Korean Superconducting Tokamak Advanced Research (KSTAR) postavio je uzbudljiv novi rekord od "70 sekundi upravljanja plazmom visokih performansi", sve stabilnijeg stanju koje nas približava komercijalnom nuklearnom fuzijskom reaktoru.

Južna Koreja radi na izgradnji KSTAR više od deset godina, a reaktor je počeo s radom 2008. Na internetskoj stranici NFRI-ja, organizacija navodi kako je energija fuzije “optimalna alternativa” za prljave izvore energije poput fosilnih goriva, jer je fuzija čist, učinkovit i neiscrpan izvor energije. Budući da ovog alternativnog izvora energije ima u izobilju, NFRI fuziju naziva i “mirnodopskom energijom” jer fuzija neće uzrokovati sukobe među narodima.

NFRI navodi u priopćenju kako je postigao “svjetski rekord za plazmu visokih performansi kada je više od minute bio u mogućnosti raditi s plazmom u stabilnom stanju. Ovo je veliki korak naprijed za realizaciju fuzijskog reaktora”.

Nuklearna fuzija je sigurnija od nuklearne fisije, reakcije koja se javlja u današnjim nuklearnim elektranama, jer fuzija ne stvara toliko radioaktivnog otpada.

Južna Koreja je dio projekta International Thermonuclear Experimental Reactor (ITER), međunarodne inicijative kojoj je cilj izgraditi komercijalni nuklearni fuzijski reaktor, a koju vode Sjedinjene Države, Europska unija, Kina, Japan, Indija i Rusija.

Na temu energetska efikasnost u zgradarstvu

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply