Kako da naučite vašu djecu da smanjuju upotrebu, upotrebljuju ponovo i recikliraju

Kako da naučite vašu djecu da smanjuju upotrebu, upotrebljuju ponovo i recikliraju

Reciklaža je vitalni dio smanjenja uništavanja okoliša. Najbolje je da se od malih nogu uči kako i zašto reciklirati i važno je naučiti djecu tim vrijednostima. Učeći djecu od malih nogu da recikliraju, ponovno koriste i smanjuju upotrebu možete im pomoći da izgrade zdrave navike. Pet načina kako podstaknuti djecu da čuvaju okoliš Prilikom izrade

Reciklaža je vitalni dio smanjenja uništavanja okoliša. Najbolje je da se od malih nogu uči kako i zašto reciklirati i važno je naučiti djecu tim vrijednostima. Učeći djecu od malih nogu da recikliraju, ponovno koriste i smanjuju upotrebu možete im pomoći da izgrade zdrave navike.

Pet načina kako podstaknuti djecu da čuvaju okoliš

Prilikom izrade načina kako da podstaknete svoju djecu da čuvaju okoliš, bitno je napomenuti da ti načini moraju biti njima dohvatljivi i razumljivi. Sve što je previše komplikovano može ih samo odaljiti od vaših namjera i dovesti do suprotnog efekta. U nastavku pročitajte korisne savjete kako da svoju djecu naučite da čuvaju okoliš.
Edukacija o životnoj sredini

Da bi naučili djecu da čuvaju okoliš, morate ih prvo naučiti šta ustvari oni trebaju da sačuvaju. Edukacija djece o važnim činjenicama za okoliš i opasnosti koje se javljaju kada ne bi bilo reciklaže dovodi do njihovog razumijevanja problema. Naravno, ovu edukaciju je potrebno spustiti na njihov nivo razumijevanja.

Sačuvajte okolinu zajedno

Napravite recikliranje zanimljivim i osmislite načine kako da zajedno sa svojom djecom reciklirate. Jedan od načina kako da sačuvate okoliš zajedno sa djecom jeste da reciklirate materijal u kući. Najbolji način jeste postavljanje različitih kanti za reciklažu i učiti djecu kada bacaju smeće šta ide u koju kantu. Ovim pokazujete djeci vašu predanost zaštiti okoliša. Potrebno je da i vi uradite nešto sa vašom djecom, a ne samo da im pričate o zaštiti okoliša.

Ubacite igre

Jedna od uobičajenih tehnika jeste da se recikliranje pretvori u igru. Osmislite mjesečna nagrade u kojem svako dijete dobija nagradu, prvo, drugo, treće mjesto. Druga igra je da razbacate sve sirovine koje se recikliraju i da djeca to razvrstaju u odgovarajuće kante. Ako preokrenete recikliranje u zabavu i igru, djeca će puno naučiti, a vi ćete dobiti željeni rezultat.

Ići u šetnje po prirodi

Odlaskom u šetnju po prirodi možete pokazati djeci upravo ono što rade i kako svojim ponašanjem čuvaju okolinu. Dok ste u šetnjama ispričajte djeci neke zanimljive činjenice i savjete, što dodatno povećava efikasnost putovanja.

Ohrabrite njihove napore

Nakon određenog vremena, ohrabrite svoju djecu da osmisla vlastite napore i ideje kako da nastave sa recikliranjem. Onog trenutka kada djeca uspiju da smisle vlastite ideje kako da poboljšaju recikliranje, znate da je vaš posao bio odličan. Naravno nakon što uspiju smisliti, vi ih dodatno nagradite ohrabrenjima i pohvalama.

Nadamo se da je ovih par savjeta pomoglo kako da ohrabrite svoju djecu da recikliraju. U Bosni i Hercegovini nije razvijen sistem recikliranja, ali nadamo se da će se razviti. Iako nemamo neke poticaje za recikliranjem, vi učite svoju djecu da treba čuvati okoliš i nadamo se da će država prepoznati važnost recikliranja i da ćemo uskoro početi sa ovim procesima.

Na temu energetska efikasnost u zgradarstvu

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply