Kina će za 300 godina pustinje pretvoriti u plodno tlo

Kina će za 300 godina pustinje pretvoriti u plodno tlo

Ukoliko nastave sa sadašnjim tempom pošumljavanja, Kinezi će pustinje u plodno tlo pretvoriti za 300 godina

Dužnosnici kineske vlade izračunali su da će Kini biti potrebno oko 300 godina kako bi pustinje pretvorila u plodno tlo, prenosi Hina iz novina “China Daily”.

Oko 27 posto kineskog teritorija, ili 2,6 miliona kilometara kvadratnih smatra se pustinjom, a još je 18 posto teritorija izloženo jakoj pješčanoj eroziji, izvijestio je dnevni list na engleskom jeziku.

Sadašnjom brzinom pošumljavanja i ozelenjavanja zemlje zakrčene pijeskom od 1700 kilometara kvadratnih na godinu trebat će 300 godina da se ponovno osvoji 530.000 kilometara kvadratnih pretvorenih u pustinju, rekao je ravnatelj Državnog ureda za suzbijanje dezertifikacije Liu Tuo.

Kina je zemlja s najvećom površinom koja se pretvorila u pustinju na svijetu, rekao je zamjenik ravnatelja Državne uprave za šume Zhu Lieke, prenosi list koji tu pojavu pripisuje demografskom pritisku, slabim oborinama i klimatskim promjenama.

Slijev Žute rijeke, druge po veličini u Kini, jedna je od najzahvaćenijih regija, gdje je 62 posto zemlje zahvaćeno erozijom, dodao je list.

 

Planovi do 2020 i 2030-te godine

Vlada Kine je objavila da će ove godine izvršiti pošumljavanje 6.6 miliona hektara – to je površina jednaka površini čitave Irske. To je u skladu sa planom da se površina pod šumama u Kini poveća sa sadašnjih 21.7 posto na 23 posto do 2020 godine, a onda i do 26 posto do 2030. godine.

Ovakvo masovno pošumljavanje će se obaviti u suradnji Vlade sa kompanijama, stručnjacima, organizacijama i volonterima. Većina ovogodišnjeg pošumljavanja će se desiti u provincijama Hebei i Qinghai, te u Hunshandake pustinji u sjevernoj autonomnoj regiji.

 

Kada je Kina počela sa pošumljavanjem?

 

200 km sjeverno od Pekinga nalazi se šuma Saihanba površine 74.700 hektara, koja je vjerojatno najveća umjetna šuma na svijetu. 1962. godine kineska vlada je osnovala Saihanba državni centar za pošumljavanje. Nekoliko generacija radnika u Saihanbi je tokom pola stoljeća ne samo stvorilo čudo promjenivši pustinju u šumu, nego i razvijalo zelenu ekonomiju.

 

Divlje polje prije izgradnje Saihanba državnog centra za pošumljavanje:

Saihanba danas:

Na temu energetska efikasnost u zgradarstvu