Kina dozvolila upotrebu biogoriva u komercijalnom zrakoplovstvu

Kina dozvolila upotrebu biogoriva u komercijalnom zrakoplovstvu

Ured za civilno vazduhoplovstvo Kine (CAAC) izdao je licencu najvećoj kineskoj rafineriji Sinopec kojom se odobrava prodaja biogoriva aviokompanijama za komecijalne letove, javlja Anadolu Agency (AA). Kineska novinska agencija Xinhua javlja da je Sinopecovo biogorivo prošlo niz testiranja, a da je ova kompanija zahtjev za odobravanje prodaje tog goriva podnijela još početkom 2012. godine. U aprilu prošle godine

Ured za civilno vazduhoplovstvo Kine (CAAC) izdao je licencu najvećoj kineskoj rafineriji Sinopec kojom se odobrava prodaja biogoriva aviokompanijama za komecijalne letove, javlja Anadolu Agency (AA).

Kineska novinska agencija Xinhua javlja da je Sinopecovo biogorivo prošlo niz testiranja, a da je ova kompanija zahtjev za odobravanje prodaje tog goriva podnijela još početkom 2012. godine. U aprilu prošle godine je uspješno realiziran i jedan testni let aviona na biogorivo u Shanghaiju.

U proizvodnji biogoriva se isključivo koriste obnovljivi izvori energije, poput biljnih sjemena i životinjskih masti, a osnovna karakteristika ovog goriva je da se njegovom upotrebom reducira zagađenje okoline.

U vazduhoplovstvu Kine se godišnje potroši oko 20 miliona tona goriva. Međunarodna unija vazduhoplovstva predviđa da će do 2020. godine zastupljenost biogoriva u vazduhplovstvu iznositi 30 odsto od ukupne potrošnje.

Na temu energetska efikasnost u zgradarstvu

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply