KINA: Najveća plutajuća solarna farma puštena u rad

KINA: Najveća plutajuća solarna farma puštena u rad

Kina je objavila da je završena izgradnja najvećeg fotonaponskog postrojenja na svijetu i da je ono spojeno na lokalnu elektroenergetsku mrežu. Postrojenje snage 40 megavata izgrađeno je iznad nekadašnje, a danas poplavljene rudarske regije.

Ovo je jedan od koraka Vlade Kine, koja je kritizirana zbog emisije štetnih plinova, u nastojanju da predvodi primjenu sistema obnovljive energije.

Smješteno u gradu Huainanu, u provinciji Anhui, ovo 40-megavatno postrojenje napravila je kompanija Sungrow Power Supply Co. Sama lebdeća mreža solarnih ploča izgrađena je iznad nekadašnje, a danas poplavljene rudarske regije.

Solarne farme postaju sve popularnije u svijetu zbog jedinstvenog dizajna, koji je efikasan i rješava probleme gradskog planiranja. One oslobađaju zemlju u gusto naseljenim područjima te umanjuju isparavanje vode.

Hladniji zrak na površini također pomaže u smanjenju rizika od atrofije solarnih ćelija, što se često dešava pri izlaganju većim temperaturama. Ovo je samo jedno u nizu ovakvih postrojenja koja se otvaraju u Kini.

U 2016. godini pokrenuto je slično 20-megavatno postrojenje na istom području. Tu je i solarni park Longyangxia Dam, solarna elektrana koja je proglašena najvećom na svijetu, a koja se prostire na više od 25 kvadratnih kilometara.

Ključni razlog prelaska na solarna postrojenja jest veliki pad u trošku izgradnje. Cijena izgradnje mogla bi do 2020. godine pasti i za trećinu, a predviđa se da će ovakva postrojenja postati konkurentna rudnicima ugljena u narednom desetljeću.

Kina je, također, najavila planove za povećanje upotrebe nefosilnih izvora goriva za 20 posto.

Na temu energetska efikasnost u zgradarstvu

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply