Kina već 10. godinu zaredom predvodi rast fotonaponskog sektora

Kina već 10. godinu zaredom predvodi rast fotonaponskog sektora

U novom izvještaju konzultantske kuće IHS Markit navodi se kako će snažna potražnja iz Kine već 10. godinu zaredom predvoditi rast globalnog fotonaponskog sektora.

“Predloženi rezovi feed-in tarifa u Kini, objavljeni u rujnu, rezultirali su jačim rastom fotonaponskog sektora u četvrtom tromjesečju”, javljaju iz ove konzultantske kuće.

IHS Markit predviđa da će globalna potražnja rasti samo za 3 posto u 2017, i to zbog pada fotonaponskih instalacija na dva najveća tržišta 2016., Kini i SAD-u.

Iz ove kuće predviđaju kako će u naredne dvije godine biti zabilježen jednoznamenkasti rast fotonaponskih isntalacija prije jačeg oporavka tržišta u 2019. godini.

Kina je također snizila minimalni cilj solarnih instalacija do 2020. godine sa 150 GW na 110 GW. Smanjenje ambicija odražava predvidiv pad rasta instalacija u 2018. godini, nakon čega će uslijediti relativno jednolična potražnja u narednim godinama. Unatoč padu instalacija, potražnja će biti dovoljna za dostizanje i premašivanje cilja koji si je Kina postavila dovoljno za Kinu premašiti svoj cilj i doći do 169 GW ukupne instalirane snage iz fotonapona do 2020. godine.

U međuvremenu će Indija tokom 2017. godine postati treće najveće tržište za fotonapon te tako prestići Japan.

Indijsko solarno tržište vrlo brzo sazrijeva i maksimalno iskorištava niske globalne troškove fotonapona. Indija je trenutno četvrto najveće svjetsko tržište za fotonapon sa projiciranom godišnjom potražnjom od 5.8 GW. Japan je trenutno na trećem mjestu sa 8.7 GW nove instalirane snage u 2016. godini.

Na temu energetska efikasnost u zgradarstvu

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply