Kina za tri mjeseca napravila novih solarnih kapaciteta koliko ima cijela Francuska

Kina za tri mjeseca napravila novih solarnih kapaciteta koliko ima cijela Francuska

Kineske solarne instalacije u prvoj četvrtini godine su skoro jednake kao svi solarni kapaciteti instalisani u Francuskoj. Kina je dodala novih 5,04 GW solarnih kapaciteta u mrežu za tri mjeseca, završno sa 31. martom, Ova azijska država sada ima 33GW instalisanih solarnih kapaciteta. “Izgradnja većine kapaciteta dodanih u prvom kvartalu počela je krajem prošle godine nakon lokalnih

Kineske solarne instalacije u prvoj četvrtini godine su skoro jednake kao svi solarni kapaciteti instalisani u Francuskoj.

Kina je dodala novih 5,04 GW solarnih kapaciteta u mrežu za tri mjeseca, završno sa 31. martom, Ova azijska država sada ima 33GW instalisanih solarnih kapaciteta.

“Izgradnja većine kapaciteta dodanih u prvom kvartalu počela je krajem prošle godine nakon lokalnih odobrenja”, rekao je Nick Duan, analitičar iz Bloomberg New Energy Finance. U Kini nakon dobijenih dozvola i odobrenja izgradnja treba da počne u roku od godinu dana.

U Kini će pokušati da dobiju odobrenja i da izgrade dodatnih 17,8 GW solarnih kapaciteta do kraja ove godine. Ova brza izgradnja je dio azijskog plana da se smanje emisije karbon dioksida u narednih 15 godina.

U prva tri mjeseca najviše je instalisano u sjeverozapadnoj regiji Xinjiang. U ovoj regiji instalisano je 1,1 GW novih solarnih kapaciteta.

U Bosni i Hercegovini u zadnjih nekoliko godina povećana je instalacija solarnih kapaciteta, iako je procedura dobijanja dozvola komplikovana. Jedan od pozitivnih primjera je u Goraždu, u selu Bujaci. Vlasnik solarne elektrane Azem Bujak nakon instalisanih 670 solarnih panela odlučio je proširiti kapacitet ove elektrane i do kraja godine će dodati jos 3200 novih
solarnih panela. Također već smo pisali o planovima izgradnje solarne elektrane u Sanskom Mostu. U Vogošći postoji solarna elektrana Pretis sa instalisanom snagom od 150 kW, zatim u Kalesiji na krovu sportske hale postoji solarna elektrana snage 120 kW. Još jedan pozitivan primjer dolazi iz općine Stolac gdje ima 5 solarnih elektrana sa snagama od po 150 kW. Postoji još dosta manjih solarnih elektrana u Bosni I Hercegovini i nadamo se da će se nastaviti pozitivan trend instalisanja postrojenja ovog tipa.

Na temu energetska efikasnost u zgradarstvu

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply