Kinezi mijenjaju javnu rasvjetu za umjetni Mjesec

Kinezi mijenjaju javnu rasvjetu za umjetni Mjesec

Projektom bi se godišnje uštedjelo oko 150 mil. EUR

Kineski naučnici planiraju do 2020. godine u orbitu lansirati umjetni Mjesec kako bi njime zamijenili uličnu rasvjetu u gradu Chengdu (površine 14.300 m2), prijestolnica pokrajine Sichuan.

Projekt se već nekoliko godina nalazi u fazi testiranja, a inspiriran je francuskim umjetnikom koji je zamišljao ogrlicu od ogledala iznad naše planete kako reflektira Sunčevu svjetlost i osvjetljava Pariz tokom čitave godine.

Umjetni Mjesec je osam puta sjajniji od pravoga, naglašavaju naučnici sa Naučno-tehnološkog instituta u Chengduu.

Visoko reflektirajući sloj reflektirat će Sunčeve zrake s krila koja će izgledati kao solarne ploče, a moći će se podesiti pod različitim uglovima, čime se postiže preciznije usmjeravanje svjetlosti.

Projekt bi gradu godišnje uštedio oko 150 mil. EUR u odnosu na  standardnu javnu rasvjetu.

Istraživači smatraju da bi ovaj sistem ogledala mogao potaknuti razvoj turizma, a produžavanjem dana razvila bi se i poljoprivreda. Bilo bi korisno i za osvjetljavanje mjesta pogođenih katastrofama poput potresa.

Protivnici projekta ističu da bi se povećalo svjetlosno onečišćenje, poremetile navike nekih životinja i astronomska promatranja, a ukazuju i na sličan ruski projekt koji je u devedesetima neslavno završio, objavio je Astronomy.

Na temu energetska efikasnost u zgradarstvu