Kinezi uskoro dostavljaju ponudu za izgradnju HE Dabar

Kinezi uskoro dostavljaju ponudu za izgradnju HE Dabar

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da su ga u nedjelju u Pekingu predstavnici kineske korporacije China International Water & Electric Corporation informisali da će za dva do četiri mjeseca dostaviti tehničku i finansijsku ponudu za izgradnju HE Dabar.

– Možemo očekivati u naredna dva do četiri mjeseca da će tehnička i finansijska ponuda doći u Republiku Srpsku i da ćemo, nakon što pregledamo ponudu, moći da potpišemo ugovor o izvođenju – rekao je Dodik nakon razgovora sa predstavnicima ove korporacije.

Predsjednik RS je rekao da se ulazi u narednu fazu izgradnje sistema hidroelektrana Gornji horizonti, koja, kao ideja, čeka više od 40 godina, a posljednjih pet godina je bila predmet sudske rasprave između Republike Srpske i Federacije BiH u vezi sa takozvanim prevođenjem voda, koje je osporavala federalna strana.

Podsjetivši da je sa kineskom korporacijom China International Water & Electric Corporation ranije potpisan Memorandum o aktivnostima u vezi sa izgradnjom sistema hidroelektrana Gornji horizonti, Dodik je rekao da je Srpska vlastitim, odnosno sredstvima HE na Trebišnjici u iznosu od oko 150 KM već ušla u aktivnosti u vezi sa izgradnjom tunela na Dabru i otpočinjanja pripremnih radova za izgradnju HE Dabar.

– Oni su se memorandumom obavezali da sačine ponudu za konačno izvođenje radova. Razgovarao sam danas sa njima dokle se sa tim stiglo i informisan sam da su poslovi u toku i da će biti gotovi u roku od dva do četiri mjeseca – rekao je Dodik.

Predstavnici Ministarstva industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske i kineske korporacije China International Water & Electric Corporation potpisali su u decembru prošle godine memorandum o saradnji na projektu izgradnje HE Dabar, vrijednom 180 mil EUR.

HE Dabar pripada sistemu hidroelektrana Gornji horizonti i trebalo bi da ima instalisanu snagu od 159 megavata.

Na temu energetska efikasnost u zgradarstvu

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply