Klimatske promjene će postati ključni faktor dramatičnih socijalnih i ekonomskih poremećaja u svijetu

Klimatske promjene će postati ključni faktor dramatičnih socijalnih i ekonomskih poremećaja u svijetu

Federalni hidrometeorološki zavod i EUMETSAT (Evropska organizacija za iskorištavanje meteoroloških satelita) organizirat će 4. aprila, u Sarajevu “EUMETSAT Informativni dan” na kojem će učestvovati meteorološki eksperti iz Albanije, BiH, Makedonije, Kosova, Crne Gore i Hrvatske. U aktivnostima koje će se provoditi tokom Informativnog dana učestvovat će visoki predstavnici Svjetske meteorološke organizacije, a među njima su šef kancelarije

Federalni hidrometeorološki zavod i EUMETSAT (Evropska organizacija za iskorištavanje meteoroloških satelita) organizirat će 4. aprila, u Sarajevu “EUMETSAT Informativni dan” na kojem će učestvovati meteorološki eksperti iz Albanije, BiH, Makedonije, Kosova, Crne Gore i Hrvatske.

U aktivnostima koje će se provoditi tokom Informativnog dana učestvovat će visoki predstavnici Svjetske meteorološke organizacije, a među njima su šef kancelarije za Evropu Dimitar Ivanov i generalni direktor EUMETSAT-a Alain Ratier, najavljeno je danas iz Zavoda.

Osnovni ciljevi EUMETSAT-a su dostava satelitskih podataka, slika i drugih proizvoda i to 24 sata dnevno, 365 dana u godini, a ove informacije preuzimaju nacionalne meteorološke službe u Evropi, kao i drugi korisnici širom svijeta.

Cilj najavljenog skupa je upoznavanje nacionalnih hidrometeoroloških službi (NHMS) zemalja koje nisu članice EUMETSAT-a o trenutnim aktivnostima i budućim planovima ove organizacije, a ujedno će biti i prilika za prikupljanje povratnih informacija od NHMS da bi se poboljšalo korištenje podataka i proizvoda koji su dostupni putem meteorološkog satelita najnovije generacije.

Kako je za Agenciju FENA pojasnio v.d. direktora Federalnog hidrometeorološkog zavoda Almir Bijedić, EUMETSAT je pokrenuo program u kojem je moguć ograničeni pristup osnovnim  satelitskim podacima i to za zemlje zapadnog Balkana, istočne Evrope i kavkaskih zemalja.

Ovim projektom se podržava operativni pristup EUMETSAT-ovim podacima i proizvodima nacionalnih meteoroloških službi u tim zemljama, a inicijativa je usko povezana s IPA projektom “Izgradnja otpornosti na katastrofe u zapadnom Balkanu i Turskoj”.

Od 2004., zahvaljujući licencnom ugovoru s EUMETSAT-om, hidrometeorološke službe BiH imaju mogućnost koristiti osnovne podatke koje daje ova organizacija.

– Svjedoci smo da se globalni klimatski sistem pod djejstvom čovjeka narušava na do sada nezabilježen način. Prema različitim naučnim predviđanjima, klimatske promjene će u bliskoj budućnosti predstavljati ključni faktor dramatičnih socijalnih i ekonomskih poremećaja u svijetu – podsjeća Bijedić.

Upravo zbog toga će prikupljanje hidrometeoroloških podataka i meteorološka istraživanja u cjelini, postati važan faktor potreban svakoj državi radi blagovremenog razvoja strategija adaptacije i ublažavanja posljedica klimatskih promjena.

– U slučaju BiH to je posebno važno u oblasti vodnih resursa, prirodnih i kontroliranih ekosistema, a naročito šuma, proizvodnje hrane i energije, saobraćaja, zaštite životne sredine i ljudskog zdravlja, te drugim sferama na koje meteorološke pojave mogu djelovati – navodi Bijedić.

Dodao je i da su veliki ekonomski i ljudski gubici koji se dešavaju svake godine izazvani najvećim dijelom katastrofama koje imaju hidrometeorološke uzroke, a da bi se ovakve katastrofe ublažile ili izbjegle, potreban je kvalitetan rad hidrometeoroloških službi i dobra pripremljenost u svim segmentima društva.

To uključuje bolje prognoze pojedinih pojava što je posebno važno u slučaju poplava, dok sušni periodi mogu imati velike negativne posljedice po poljoprivredu, a globalna promjena klime zahtijeva saradnju svih zemalja i njihovo sudjelovanje u međunarodnim aktivnostima stoga je i regionalna saradnja u praćenju tih pojava posebno važna.

EUMETSAT je evropska međuvladina organizacija koja je osnovana 1986. godine.

Na temu energetska efikasnost u zgradarstvu