Klimatske promjene prepolovit će plantaže kahve

Klimatske promjene prepolovit će plantaže kahve

Klimatske promjene mogle bi ostaviti gorak okus u ustima kahvedžija, sugerira se u australskom klimatskom izvješću u ponedjeljak, jer se predviđa da će se do 2050. prepoloviti područje pogodno za uzgoj kahve.

To znači da će tim problemom biti pogođeno 120 miliona ljudi koji žive od industrije kahve, među kojima su neke od najsiromašnijih svjetskih zajednica, objavio je klimatološki institut u Sydneyju.

“Rast temperatura i ekstremno vrijeme poput obilnih kiša smanjit će za 50 posto površine pogodne za uzgoj kave, istodobno smanjiti njezinu kvalitetu i povećati cijenu za potrošače”, kaže se u izvješću.

“Dio uzgajivača će ostati bez prihoda, a potrošači će se suočiti s nestašicama, višom cijenom i lošijom aromom”, rekao je šef instituta John Connor.

Klimatske promjene već sada utječu na uzgajivače u dijelovima Meksika, Gvatemale i Nikaragve, zemljama u kojima je proizvodnja kave jedna od ključnih ekonomskih grana. Sve je više bolesti i nametnika na plantažama, što utječe na prinos i kvalitetu.

Industrija kahve globalno vrijedi 19 milijardi dolara. Više od 2,25 milijardi šalica kahve dnevno se popije u svijetu, a proizvodnja se utrostručila se u posljednjih 50 godina.

Međutim, između 80 i 90 posto proizvođača kahve mali su poljoprivrednici, koji su najizloženiji klimatskim promjenama.

“Njihov svijet je ugrožen”, rekao je Connor.

Na temu energetska efikasnost u zgradarstvu

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply