Kod Ulcinja će se graditi velika solarna elektrana

Kod Ulcinja će se graditi velika solarna elektrana

Ministrica ekonomije i predsjednica Komisije za valorizaciju državnog zemljišta na Možuri Dragica Sekulić najavila je u intervjuu za Portal Analitika da će natječaj za izgradnju solarnih elektrana u Ulcinju biti raspisan najkasnije u 3. mjesecu, ističući da je nekoliko kompanija pokazalo interes.

U najavi je moguća realizacija projekta izgradnje velike solarne elektrane na zemljištu u blizini Ulcinja, za što imamo veliki interes nekoliko kompanija. Iz tog razloga radimo na pripremi natječaja koji bi, ukoliko sve bude u skladu sa planom, trebao biti raspisan najkasnije u 3. mjesecu. Napominjem da za ove vrste elektrana– izgrađenih na zemljištu, a ne na krovnoj konstrukciji– nisu predviđene poticajne mjere“, kazala je Sekulić.

Portal Analitika je ranije objavio da se na Možuri, gdje se već gradi vjetropark u vrijednosti od 87 miliona eura, planira i gradnja solarnih elektrana, kao i da su Ministarstvu ekonomije već dostavljena dva pisma namjera potencijalnih investitora zainteresiranih za izgradnju solarnih elektrana ukupne snage 2,315 MW.

Sekulić je navela da od EPCG uskoro očekuju prijedlog alternativnog rješenja za gradnju drugog bloka pljevaljske termoelektrane, nakon propalog dogovora sa kompanijom Škoda Praha. Ono što je u ovom trenutku izvjesnije i što se doživljava kao prioritet, prema njenim riječima, su ekološka rekonstrukcija prvog bloka TE Pljevlja i toplifikacija grada, što bi trebalo stajati 63,6 miliona eura.

Sekulić je precizirala da za ovu godinu nije planirano izdavanje niti jedne nove dozvole za izgradnju novih malih hidroelektrana. Biti će razmotreni samo ranije predani zahtjevi za rekonstrukcije postojećih, ugradnju hidroelektrana na postojeće vodovodne sisteme i solarne panele.

Na temu energetska efikasnost u zgradarstvu