KODA: Solarna kuća koja “putuje” sa svojim vlasnicima

KODA: Solarna kuća koja “putuje” sa svojim vlasnicima

Mobilne kućice već odavno nisu samo kamperi ili prenamijenjeni autobusi. Za sve one koji ne mogu dugo biti na jednom mjestu, estonski dizajnerski kolektiv Kodasema kreirao je mobilnu kuću KODA. Prototip ove "pokretne" kuće napravljen je na način da bude u potpunosti energetski neovisan, a cijela kuća može se rastaviti i pripremiti za selidbu na novu lokaciju u samo četiri sata.

KODA je napravljena od tvornički izrađenih betonskih komponenti koje su odabrane zbog njihove čvrstoće i energetske učinkovitosti. Čvrsta struktura omogućuje sklapanje doma na različitim terenima, bez potrebe za postavljanjem temelja. Četverostruka izolacija uz vakumski izolirane betonske zidove dodatno smanjuje potrebu za potrošnjom energije te omogućuje održavanje ugodne unutarnje temperature. Svi završni materijali korišteni u izgradnji kuće nisu toksični, a sama modularnost doma omogućuje povezivanje više KODA u veći životni prostor.

Prototip KODA kuće maksimalno iskorištava 25 četvornih metara prostora u koje su ukomponirani dnevni boravak, kuhinja, kupaonica i spavaća soba smještan u potkrovlju kuće, ali i prostrana terasa koja povezuje vanjski i unutarnji prostor. Krovni solarni paneli proizvode više energije nego što je potrebno za ugodan život u ovoj kući. Kuća već ima priključke za vodovodnu, kanalizacijsku i elektroenergetsku mrežu, ali može sasvim dobro funkcionirati i kao samostalni objekt neko kratko vrijeme.

Iz Kodaseme pišu: “U našim mislima KODA može postati što god želite: kuća u centru grada, ljetnikovac na jezeru, udoban kafić, ured, radionica, studio ili čak učionica. Pametni dizajn doma pruža inspiraciju za najbolje iskorištavanje svakog kvadrata prostora te se može prilagoditi svakoj namjeni”.

Kodasema već ima planove za početak prodaje kuće u Estoniji tijekom jeseni i to po cijeni od 85.000 eura. Finalna cijena ovisiti će o dodacima, a uključuje namještaj i tehničke sustave kao što su automatizirani IT sustav, grijanje i ventilaciju te sustav za proizvodnju električne energije.

Na temu energetska efikasnost u zgradarstvu

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply