Kogeneracijsko postrojenje pokreće najviši neboder u Europi

Kogeneracijsko postrojenje pokreće najviši neboder u Europi

Londonski Shard, najvišu građevinu u EU, te već sada jednu od najpoznatijih gradskih znamenitosti, pokreće plinsko kogeneracijsko postrojenje. Ovaj 306 metara visoki toranj za opskrbu električnom energijom i toplom vodom koristi GE-ov kogeneracijski plinski uređaj koji u skladu sa najvišim razinama energetske efikasnosti osigurava niz ušteda i drugih pogodnosti za sve korisnike građevine. Visokoefikasni kogeneracijski uređaj će osim energetskih

Londonski Shard, najvišu građevinu u EU, te već sada jednu od najpoznatijih gradskih znamenitosti, pokreće plinsko kogeneracijsko postrojenje.

Ovaj 306 metara visoki toranj za opskrbu električnom energijom i toplom vodom koristi GE-ov kogeneracijski plinski uređaj koji u skladu sa najvišim razinama energetske efikasnosti osigurava niz ušteda i drugih pogodnosti za sve korisnike građevine.

Visokoefikasni kogeneracijski uređaj će osim energetskih i toplinskih potreba Shard-a energiju i toplu vodu dostavljati i okolnim zgradama. Korištenjem ovog sistema znatno će se smanjiti emisije CO2 te ugljični otisak zgrade.

Osim ekoloških aspekata, bitno je napomenuti da će se na ovaj način osigurati i znatne uštede u odnosu na zasebnu kupnju električne energije i plina iz nacionalne mreže. Generatori se nalaze u podrumu zgrade, a smješteni su u posebnim prostorijama sa zvučnom izolacijom kako bi se maksimalno smanjila buka koju proizvode generatori, te svim korisnicima i posjetiteljima osigurao što ljepši, tiši i ekološki prihvatljiviji boravak u Shard-u.

Na temu energetska efikasnost u zgradarstvu