Koliko je zaposlenih u sektoru obnovljivih izvora energije širom svijeta?

Koliko je zaposlenih u sektoru obnovljivih izvora energije širom svijeta?

Međunarodna agencija za obnovljive izvore energije (IRENA), nedavno je u novoj studiji objavila kako je tokom 2013. godine sektor OIE u svijetu zapošljavao oko 6.5 miliona ljudi. Sveobuhvatni godišnji pregled pokazuje stalni rast broja radnih mjesta u sektoru OIE širom svijeta navodi se u IRENA-i. Najveće zemlje poslodavaci su Kina, Brazil, SAD, Indija, Njemačka, Å panjolska i Bangladeš,

Međunarodna agencija za obnovljive izvore energije (IRENA), nedavno je u novoj studiji objavila kako je tokom 2013. godine sektor OIE u svijetu zapošljavao oko 6.5 miliona ljudi.

Sveobuhvatni godišnji pregled pokazuje stalni rast broja radnih mjesta u sektoru OIE širom svijeta navodi se u IRENA-i.

Najveće zemlje poslodavaci su Kina, Brazil, SAD, Indija, Njemačka, Å panjolska i Bangladeš, dok su najveći poslodavci prema sektoru solarna fotonaponska industrija, biogoriva, vjetar, moderna biomasa i bioplin.

Direktor IRENA-e, Adnan Z. Amin, napominje: “Uz 6.5 milijuna ljudi koji su direktno ili indirektno zaposleni u industriji obnovljivih izvora energije, ovaj sektor dokazuje da više nije niša, već je postao značajan poslodavac u svijetu”.

“Rastom potražnje za solarnim fotonaponom u Kini i Japanu, porasla je zaposlenost u sektoru uz istovremeno smanjenje zabrinutosti o prevelikoj opskrbi fotonaponskim modulima. Zbog navedenog su određeni kineski proizvođači dodali nove proizvodne kapacitete”, javlja Rabia Ferroukhi,
voditeljica ureda za informacije, politike i finansije u IRENA-i i glavna urednica novog izvještaja.

Za druge sektore kao što je energija vjetra, navodi se kako su Kina i Kanada povele povećanje broja zaposlenih, dok je offshore industrija vjetra još uvijek koncentrisana u Europi sa velikim naglaskom na Veliku Britaniju i Njemačku.

Biogoriva su drugi najveći poslodavac u sektoru nakon fotonapona, s time da su SAD i dalje ostale najveći proizvođač, a Brazil najveći poslodavac.

Na temu energetska efikasnost u zgradarstvu

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply