Koliko zaista trošimo na punjenje smartphonea

Koliko zaista trošimo na punjenje smartphonea

Saznajte koliko kWh, koliko novca trošimo i koliko štetimo okolini da bi napunili naše mobitele.

Da se dođe do odgovora na to pitanje, napravljen je vrlo zanimljiv test i izmjereno kroz nekoliko dana koliko tačno mobilni uređaji uključeni na izvor električne energije tačno troše.

Cijena jednog kilovatsata (kWh) iznosi 14 feninga prema cjenovniku elektroprivrede BiH, a prosječni pametni telefon troši u prosjeku mjesečno između 120 i 150 vatsati (Wh), uz uvjet da je kostantno priključen na izvor električne energije. To znači da godišnje troše oko 1,5 kWh ili 21 fening.

Naravno, to je potpuno zanemarivo, čak i ako imate pet ili više uređaja. Zanemarivo je čak i ako nemate originalni punjač jer on poveća cijenu za otprilike deset puta i to je na godišnjoj razini opet svega 2,1 KM, odnosno, svega 17,5 feninga mjesečno.

No, problem je ako gledamo globalno.

U svijetu postoji oko dvije milijarde korisnika pametnih telefona i oni u prosjeku imaju 3,5 uređaja. Dovoljno je samo da deset posto svih njih, a to je 200 miliona, ne vodi brigu o tome je li uređaj koji pune zapravo već napunjen, da bi se uzaludno potrošilo na stotine megavatsati uzaludno godišnje. A svaki kilovatsat jednak je 450 grama CO2. To, naravno, znači da se šteti okolišu ako uzalud trošimo energiju, a ništa nas ne košta to ne raditi!

Na temu energetska efikasnost u zgradarstvu

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply