Kopenhagen sada ima više bicikala nego automobila

Kopenhagen sada ima više bicikala nego automobila

Iako ne čudi da je biciklizam popularan u Danskoj, nova studija pokazuje kako je broj bicikala u Kopenhagenu veći od broja automobila.

Glavni grad Danske je ručno pratio broj biciklista, ali su 20 novih električnih senzora koji su postavljeni širom grada olakšali ovaj posao te pomogli u računanju broja bicikala koji se koriste u gradu.

Tokom prošle godine registrirano je novih 35.080 bicikala, što je rezultiralo ukupnom brojkom od čak 265.700 bicikala. Usporedbe radi, u Kopenhagenu je registrirano 252.600 automobila.

Praćenje bicikala u prometu samo je jedan od aspekta kojim vlada želi pratiti i potaknuti urbani biciklizam. Promet na dva točka je u posljednjih 20 godina, zahvaljujući bike-friendly politikama i konkretnim akcijama, porastao za čak 68%.

Danski je vlada od 2005. godine izdvojila 143 milijuna dolara kako bi potaknula dodatni razvoj urbanog biciklizma. Izgradnjom infrastrukture kao što su zasebne biciklističke i pješačke staze smanjio se broj nesreća, ali i udaljilo bicikliste od toksičnih izduvnih gasova automobila.

Zbog svega je broj bicikala u stalnom rastu, dok promet automobila bilježi lagan, ali siguran pad. Tako je u odnosu na 2015., promet automobilima pao za 1%, a očekuje se da će u narednim godinama nastaviti dodatno padati.

Iz grada javljaju kako im je cilj da do 2025. godine čak 50% svih putovanja bude na biciklima. Što, ako se uzme u obzir da je sada 41% svih vožnji u gradu napravljeno biciklima, vrlo ambiciozan, ali realan plan.

Na temu energetska efikasnost u zgradarstvu

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply