Kraj subvencijama za obnovljive izvore energije?

Kraj subvencijama za obnovljive izvore energije?

Europska komisija objavila je smjernice, kojima se smanjuju subvencije obnovljivim izvorima energije. Unutarnje energetsko tržište EU mora osigurati sigurnu opskrbu energije po pristupačnim cijenama. U nekim specifičnim slučajevima, intervencija države je neophodna, ali ona mora biti uravnotežena, jer u suprotnom subvencije mogu stvoriti poremećaje na tržištu, navodi Europska komisija u svom saopštenju. Obnovljivi izvori energije vjetro i solarne elektrane 

Europska komisija objavila je smjernice, kojima se smanjuju subvencije obnovljivim izvorima energije.

Unutarnje energetsko tržište EU mora osigurati sigurnu opskrbu energije po pristupačnim cijenama. U nekim specifičnim slučajevima, intervencija države je neophodna, ali ona mora biti uravnotežena, jer u suprotnom subvencije mogu stvoriti poremećaje na tržištu, navodi Europska komisija u svom saopštenju.

Obnovljivi izvori energije vjetro i solarne elektrane  dugo vremena su posmatrane kao nova tehnologija, i bile su im potrebne potpore kako bi došlo do njihovog razvoja. Kako je tehnologija napredovala, troškovi ulaganja u obnovljive izvore su pali, a proizvodnja je postala masovnija, te su mnoge zemlje Unije počele s reformama programa potpore obnovljivim izvorima energije.

“Krajnji cilj je da se osigura sigurna i pristupačna opkrba energije za stanovništvo i poslovne subjekte. Javne potpore moraju biti u skladu s tim ciljevima. One moraju biti efikasne i prilagodljive s obzirom na okolnosti”, rekao je Guenter Oettinger, sekretar Europske komisije za energetiku.

Kada nema sunca i vjetra, električnu energiju i dalje treba proizvoditi u dovoljnim količinama, kako bi tržište imalo stabilnu opskrbu.

S porastom udjela obnovljivih izvora energije, stabilnost opskrbe je dovedena u pitanje, te nekoliko zemalja EU razmatra finansiranje rezervnih izvora, poput elektrana na plin i ugljen, koje je moguće aktivirati po potrebi.

Na temu energetska efikasnost u zgradarstvu