Kreator Tesla automobila razvija solarne krovove

Kreator Tesla automobila razvija solarne krovove

Nakon preuzimanja kompanije SolarCity, Elon Musk najavljuje nove krovove koji će kompletno biti napravljeni od solarnih panela.

Iako solarni paneli više nisu rijetka pojava pogotovo u razvijenijim krajevima, osnivač kompanije Tesla, koji se obogatio sa istoimenim automobilom, najavio je proizvodnju krovova koji će se u cijelosti praviti od fotovoltričnih ćelija. Ovakav krov će se povezati sa Tesla Powerball baterijom koja će omogućiti korištenje solarne energije i tokom noći, piše Engadget.

Novi proizvod cilja na korisnike koji već imaju dotrajale solarne panele instalirane na njihovim starim krovovima. Umjesto da ulažu novac u popravljanje starog sistema i krova, SolarCity će im omogućiti kompletnu zamijenu krova koji se čitav sastoji od solarnih ćelija. Iako nema puno informacija o novom sistemu, zna se jedino da će on biti značajno efikasniji od dosadašnjih rješenja.

Ova najava je u direktnoj vezi sa nedavnim preuzimanjem kompanije SolarCity od strane kompanije Tesle. Prije dvije nedelje, Elon Musk je objavio da ovo spajanje vrijedno 2,6 milijardi dolara ima za cilj ne samo prodaju solarnih panela i električnih automobila već nuđenje tržištu kompletnog energetskog rješenja za buduće generacije.

Na temu energetska efikasnost u zgradarstvu

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply