Kreće realizacija projekata energetske efikasnosti u ZDK

Kreće realizacija projekata energetske efikasnosti u ZDK

Federalni ministar prostornog uređenja Josip Martić i predstavnik Caritasa Švicarske Daniel Bronkal potpisali su danas Memorandum o razumijevanju koji se odnosi na implementaciju projekta za obnovljive izvore energije i energetsku efikasnost, a bit će primijenjen u Zeničko-dobojskom kantonu.

Bronkal Feni je kazao da će tim dokumentom biti obuhvaćena rekonstrukcija triju škola na području ZDK-a koja će podrazumijevati termoizolaciju, a u dvije od njih bit će zamijenjeno postojeće i instalirano biotermalno grijanje.

Ističe da je planiran i teorijski rad s učenicima i nastavnim osobljem odabranih škola o mjerama energetske efikasnosti, a Centar za ekologiju i energiju iz Tuzle odabrat će energetski siromašna domaćinstva gdje će primijeniti te mjere.

Šefica Odsjeka za energetsku efikasnost Ministarstva prostornog uređenja Jasmina Katica precizira da će, između ostalog, u okviru projekta biti upriličena obuka lokalne zajednice o tome kako uraditi strateške dokumente u smislu povećanja energetske efikasnosti, a sve radi finansijskih ušteda.

Caritasov projekt zvaničnog naziva “Obnovljivi izvori energije i energetska efikasnost integrirani u ruralni razvoj i smanjenje siromaštva u BiH” trebalo bi da bude implementiran za 15 mjeseci, a izražena je obostrana želja za nastavak i proširivanje suradnje.

Na temu energetska efikasnost u zgradarstvu

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply